Ny kritik af corona-beregninger: Mørketal kan være meget mindre

Statens Serum Institut forklarer, at ny test-strategi med tiden vil give bedre data og et mere præcist mørketal.

Langt færre danskere kan være ramt af coronavirus, end vi tror. Sådan lyder advarslen fra en privat sammenslutning af forskere, der kritiserer mørklagt modelberegning hos Statens Serum Institut. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Flere forskere og fagpersoner kritiserer myndighedernes hemmelige beregninger over coronavirussets udbredelse.

En sammenslutning af forskere, matematik-eksperter og fagpersoner advarer om, at mørketallet kan være mindre end det, som Statens Serum Institut (SSI) hidtil har regnet med.

Mørketallet angiver det totale antal smittede i befolkningen ud over dem, der er blevet testet positive for Covid-19.

- Der er desværre noget, der indikerer, at flere af de regneøvelser, som ligger til grund for samfundets genåbning, kan gå i en helt anden retning end det, der bliver præsenteret i modelberegningerne fra Statens Serum Institut, siger researchgruppens talsmand, Joakim Juhl.

Han er adjunkt ved Aalborg Universitet og har blandt andet forsket i matematisk modeludvikling på Harvard Universitetet i USA. Gruppen tæller også to forskere, der er tilknyttet Københavns Universitets medicinske forskning.

De understreger dog, at de udtaler sig som privatpersoner i denne sammenhæng.

Researchgruppens medlemmer

  • Joakim Juhl, adjunkt og matematik-forsker.

  • Trine Toft-Bertelsen, adjunkt og medicinsk forsker.

  • Jo Beldring Henningsen, efterdoktoral forsker.

  • Pelle Nilsson, direktør.

  • Cecilie Borregaard, general medical affair coordinator.

Gruppen er ikke de eneste. I en kronik i Berlingske advarer tre førende forskere om, at mørklagte beregninger og utilgængelige data medvirker til at skabe 'mistillid'.

- Vi opfordrer til, at data bliver delt bedre, så vi alle kan følge med i, hvordan de beregninger, der ligger til grund for smittetrykket, kommer frem, lød det fra Jens Lundgren, overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Kritikere: Myndighederne er for skråsikre

Den samme oplevelse har research-gruppen med Joakim Juhl i spidsen. De har blandt andet forsøgt at forstå myndighedernes beregning af mørketallet. Men indtil videre forgæves.

Hvorfor kan danskerne ikke bare stole på det, som myndighederne regner sig frem til?

- Vi har stor respekt for, at myndighederne gør, hvad de kan. Men de burde involvere bredere ekspertise for at få lavet nogle bedre vurderinger af situationen. Herunder deres matematiske model-grundlag. På den måde kan vi bedre forstå virussen, før vi åbner samfundet.

- Udefra oplever vi som fagpersoner en relativt stor lukkethed og skråsikkerhed i forhold til den måde, man melder ud, involverer andre ekspertområder og forholder sig til de fejl, som uundgåeligt opstår, siger Joakim Juhl.

Mørketal kan være fire gange mindre

Konkret har research-gruppen blandt andet gået det såkaldte mørketal efter i sømmene. Det vil sige det samlede antal coronasmittede, hvoraf kun en brøkdel er indeholdt i det officielt registrerede antal smittede.

Derfor er mørketallet noget, man må regne sig frem til.

Ifølge modelberegningerne fra myndighederne anført af Statens Serum Institut, så har man undervejs estimeret mørketallet i Dannmark til at være mellem 30-80 gange større end det officielt antal smittede.

Men ifølge gruppens kontrolberegninger, så er mørketallet nærmere et sted mellem 8 til 21 gange. Det vil sige, at den totale gruppe af smittede kan være omkring fire gange mindre.

Mørketallet er måske lavere. Hvorfor er det ikke positivt?

- Et lavt mørketal er positivt, hvis man vil kontrollere smittespredningen. Det er nemmere at inddæmme færre end flere individer. På den anden side betyder et lavt mørketal også, at sygdommens dødelighed er markant højere, end vi regnede med, når vi sammenligner med kendt data for indlæggelser og dødsfald, siger Joakim Juhl, talsmand for gruppen.

Hvad betyder det?

- Hvis coronavirussen er vores fjende, så har den lavet fuldtræffere på os. Vi kender tabene og ved, præcis hvor mange der er indlagt og døde. Men vi aner ikke, hvor stærkt fjenden står, hvor meget den har skudt og hvor meget den har ramt ved siden af. Altså hvor dødelig fjenden er. De måder, som myndighederne matematisk laver prædiktioner (forudsigelser, red.) på, giver nogle ret forskellige tal for, hvor bange vi bør være for, at spredningen kommer ud af kontrol, hvis vi åbner op.

Virusforsker genkender kritikken

DR Nyheder har forelagt gruppens beregninger for virusforsker Allan Randrup Thomsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

- Jeg kan godt genkende noget af kritikken. Blandt andet, at man ikke lægger alle basisinformationer om modellerne og deres opbygning åbent frem, så andre kan vurdere dem. De synes også at have ret med hensyn til, at mørketallet er mindre end udmeldt, skriver han.

Han understreger dog samtidig, at debatten om mørketallet efter hans mening fylder for meget. Med den nye strategi, hvor flere skal testes, kommer der snart mere data, og mørketallet vil blive mere præcist.

SSI: Data bliver bedre

Fra Statens Serum Institut oplyser presseafdelingen, at mørketallet ikke er en 'konstant størrelse', men hele tiden vil ændre sig.

- Når alle danskere med milde symptomer tilbydes test, vil mørketallet blive mindre. SSI har i modelberegninger brugt de bedste bud på et mørketal på daværende tidspunkt, med forbehold for de usikkerheder, der var. Vurderinger af mørketal vil løbende blive justeret i beregningerne i takt med, at der kommer bedre data fra Danmark.