Tema Eva Kjer Hansen-sagen

Ny landbrugspakke forøger brugen af pesticider

En ekspertgruppe fra Aarhus Universitet peger på, at landbrugspakken risikerer at medføre en stigning i landmændenes brug af de potentielt skadelige stråforkortere.

Den forventede stigning i brugen af stråforkortere skyldes, at den øgede mængde kvælstof vil få kornet til at vokse sig længere, hvilket øger risikoen for såkaldt lejesæd - korn, der lægger sig ned. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Regeringens omstridte landbrugspakke får ikke alene betydning for udledningen af kvælstof i den danske natur. Ifølge en ekspertgruppe fra Aarhus Universitet, vil man med landbrugspakken også risikere en stigning i brugens af de potentielt skadelige stråforkortere.

Det skriver Politiken.

Det er Miljøstyrelsen, der på vegne af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har henvendt sig til eksperterne for at få en beregning af landbrugspakkens effekt på forbruget af pesticidet stråforkorter.

Eva Kjer Hansen-sagen

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som fødevare- og miljøminister, efter at de konservative havde udtrykt mistillid til hende, og der opstod en regeringskrise. Esben Lunde Larsen har nu overtaget ministerposten.

Gå til tema

Det er sket i forbindelse med besvarelsen af et såkaldt paragraf 20-spørgsmål fra Folketinget til ministeren.

Den forventede stigning i brugen af stråforkortere skyldes, at den øgede mængde kvælstof vil få kornet til at vokse sig længere, hvilket øger risikoen for såkaldt lejesæd - korn, der lægger sig ned.

Stråforkortere er et udbredt middel til at bremse plantens længdevækst.

- Hvis en afgrøde får en masse kvælstof, kan den gå hen og blive blødere i strået. Hvis der så kommer en kraftig byge hen på sommeren, er der større risiko for, at afgrøden lægger sig ned. Det er det, som landmændene prøver at sikre sig imod, siger Per Kudsk, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, til Politiken.

Tirsdag skal Eva Kjer Hansen (V) både til høring i Miljø- og Fødevareudvalget og til åbent samråd i forbindelse med den omstridte landbrugspakke.