Ny lov fra nytår: Dagsgebyr på 250 kroner hvis dit køretøj ikke er rigtig forsikret

50.000 køretøjer har i dag ikke den lovpligtige ansvarsforsikring.

50.000 køretøjer har i dag ikke den lovpligtige ansvarsforsikring. Har de ikke inden nytår købt en forsikring, koster det et gebyr på 250 kroner om dagen. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Fra 1. januar 2019 koster det 250 kroner i døgnet, hvis du ejer et køretøj og ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring.

Som loven fungerer i dag er det kun, hvis din bil, varevogn, knallert eller motorcykel bliver stoppet af politiet eller er involveret i et uheld, at du får en bøde eller klippet dine nummerplader over.

Men efter nytår får alle opkrævet et dagsgebyr, uanset om de kører i bilen eller ej.

Den nye lov gør det nemlig muligt for DFIM - Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring at opkræve et gebyr på 250 kroner om dagen, hvis ejeren eller brugeren af et køretøj ikke har en ansvarsforsikring på deres knallert, bil eller motorcykel.

Derfor opfordrer lederen af DFIM, Maria C. Dyrehauge, ejere eller brugere af motorkøretøjer, der mangler en forsikring, at de tegner en forsikring med inden det nye år, hvor loven træder i kraft.

- Du kan ikke købe en ansvarsforsikring, hvis du først skylder et gebyr, siger hun og uddyber, at det derfor er for sent, hvis man allerede er begyndt at modtage de nye gebyrer.

Motorkøretøjer, som ikke længere bliver brugt og derfor ikke er forsikret, skal meldes til SKAT, så de kan blive fjernet fra Motorregisteret.

- En ansvarsforsikring kan købes digitalt. Det tager ikke særlig lang tid, så det kan de sagtens nå inden 1. januar, siger Maria C. Dyrehauge og tilføjer, at DFIM netop har skudt en varslingskampagne i gang, hvor de sender breve ud til dem, som ikke allerede er forsikrede.

- Kampagnen skal hjælpe med at få så mange uforsikrede bilister eller ejere som muligt til at blive forsikret inden nytår.

Uheld kan koste millioner uden forsikring

Ifølge Skats Motorregister er der cirka 50.000 person- og varebiler, knallerter og motorcykler, som ikke har en ansvarsforsikring. Og det kan blive en dyrt, hvis først uheldet er ude, eller bilen stoppes af politiet.

- Hvis bilisten i et ikke forsikret køretøj påkører og invaliderer et andet menneske, kan den økonomiske erstatning løbe op i millioner af kroner, siger Maria C. Dyrehauge, leder af DFIM – Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring.

Men ud over at løbe en stor privatøkonomisk risiko så snyder de bilister, der ikke har en forsikring, også fællesskabet, understreger hun.

- De betalende kunder er jo lige nu med til at betale for de skader, som de uforsikrede forvolder på andre. Og det er ikke rimeligt.

FacebookTwitter