Ny metode opdager testikelkræft i tide

En ny dansk udviklet metode gør det muligt at opdage testikelkræft så tidligt, at kemoterapi og strålebehandling i de fleste tilfælde kan undgås

Seniorforsker Kristian Almstrup forklarer, hvordan forskere nu kan opdage tesikelkræft, før den udvikler sig (© Rigshospitalet)

Ved et tilfælde opdagede et dansk forskerhold for nogle år siden testikelkræft i en sædprøve, der var afgivet til behandling mod barnløshed.

Tilfældet resulterede i mere målrettet forskning i et samarbejde mellem Rigshospitalet, Århus Universitetshospital og Visiopharm A/S med støtte fra Højteknologifonden.

Fem kræfttilfælde ud af 900 prøver

Nu er 900 sædprøver analyseret og fem mænd har fået konstateret testikelkræft på et så tidligt stadie, at en behandling - i de fleste uden brug af kemoterapi og strålebehandling - vil give et positivt resultat.

De 900 sædprøver er blevet analyseret i forbindelse med fertilitetsbehandling, men seniorforsker og PhD på Rigshospitalets afdeling for Reproduktion og Vækst Kristian Almstrup kan sagtens se metoden udvidet.

Hyppigste kræftform hos mænd

- Senere vil de mænd, der føler mistanke om de har testikelkræft eller bare vil være sikker på, at de ikke har det, kunne aflægge en sædprøve derhjemme og så sende den ind til os. I løbet af et par dage har vi så svaret klar.

Testikelkræft er den hyppigste kræftform blandt de 15 til 35 årige mænd og op mod 300 får hvert år konstateret sygdommen.

FacebookTwitter