Ny mulig svindelsag rammer Forsvaret: Millioner fossede fra styrelse til familiefirma

I årevis forblev alarmklokkerne tavse hos Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse.

En ny og stor svindelsag har ramt en af Forsvarsministeriets styrelser, der i årevis angiveligt lod millionerne fosse ud til en familieejet underleverandør. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tidligere varslet, at der skal ryddes op i Forsvaret. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

En ny og stor mulig svindelsag har ramt Forsvaret. I årevis flød millioner af kroner fra Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) i Ballerup til det familieejede vaskeri A-Vask i Taastrup.

Firmaet vaskede, strøg og reparerede uniformer og en række andre tekstiler for Forsvaret.

Men rene uniformer var ikke det eneste, der blev sendt ud fra de svanemærkede vaskerier i Taastrup og Aabenraa.

Oppustede regninger blev angiveligt også overbragt til FMI, der i årevis og uden betænkeligheder betalte millioner af kroner for ydelser, som de aldrig modtog.

Den formodede svindel og overfakturering stoppede først i januar 2019, efter vaskeriet A-Vask kort forinden var blevet opkøbt af milliardkoncernen Berendsen Textil Service, der selv henvendte sig til Forsvaret med svindelmistanken.

- Vi kan bekræfte, at det er vores opfattelse, at A-Vask i perioden juni 2015 - december 2018 har overfaktureret Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse i henhold til den kontrakt, som parterne havde indgået vedrørende levering af vaskeriydelser til FMI.

- FMI har modtaget de ydelser, de havde krav på, men FMI har betalt for meget for dem, oplyser Berendsen Textil Service til DR Nyheder.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om et tocifret millionbeløb.

Vandt udbud om uniformsvask

Sagen kommer få måneder efter Rigsrevisionens kritik af Forsvarsministeriet. I december blev der samtidig konstateret formodet svindel med offentlige midler hos en anden af ministeriets styrelser, nemlig Ejendomsstyrelsen i Hjørring.

Men hvor skandalen dengang handlede om el-installationer for 1,4 millioner kroner, så er den nye sag målt i kroner og ører væsentligt større.

I 2005 grundlagde to libanesiske brødre A-Vask i Taastrup. Da Berlingske i 2013 besøgte virksomheden, var A-Vask blandt landets fire største vaskerier med 55 ansatte og 23 kommunale storkunder.

- Det her er vores tak til Danmark, der har budt os velkommen. Nu betaler vi tilbage ved at tage del i samfundsansvaret, når vi for eksempel ansætter langtidsledige eller folk i fleksjob uanset nationalitet, sagde ejerne til avisen.

Knap to år senere vandt A-Vask et offentligt udbud om at vaske, stryge og reparere tekstiler for Forsvaret.

Det lille vaskeri, der begyndte med en enkelt vaskemaskine, var i 2015 blevet en stor spiller.

Tilbud om opkøb

En dag i 2018 fik ejerne derfor et godt tilbud fra milliard-koncernen Berendsen Textile Service A/S, der ønskede at tilføje den mindre konkurrent til sine 18 vaskerier og 1.350 ansatte i Danmark.

Handlen var en realitet, da 2019 var tre dage gammel.

- Hos Berendsen vil de nye kunder også fremover få den svanemærkede og miljøoptimerede kvalitets-vaskeservice, de har været vant til. Og vi glæder os til at byde de mange nye kollegaer og kunder velkommen, når vi i løbet af 2019 integrerer de to virksomheder, sagde Berendsen Textil Services administrerende direktør, Henrik Luxhøj dengang.

Kort efter ringede en alarm i vaskerikoncernens bogholderi i Søborg. Der var noget galt med de fakturaer, som der blev sendt fra A-Vask og til betaling hos Forsvaret.

- Berendsen opdagede forholdet efter købet og bragte det til ophør. Fra og med januar 2019 har A-Vask således ikke overfaktureret FMI. Forholdet har været forholdsvist kompliceret at afdække, og det er undersøgt af advokatfirmaet Plesner og revisionsselskabet PWC, oplyser Berendsen Textil Service.

Berendsen Textil Service - der nu hedder Elis Danmark A/S - opdagede den mulige svindel, efter at have opkøbt en mindre konkurrent i 2019 (Arkivfoto) (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Aftale om at betale millioner tilbage

I løbet af 2019 blev sagen registreret hos FMI i Ballerup, viser en aktindsigt. Herefter begyndte en længere sagsbehandling mellem Kammeradvokaten og FMI på den ene side samt advokatfirmaet Plesner og Berendsen på den anden.

Sagen endte med, at parterne i marts i år, få dage før coronavirussen lukkede Danmark ned, blev enige om et forlig og en aftale om frivillig tilbagebetaling.

- FMI, Berendsen og A-Vask har indgået aftale om, at det overfakturerede beløb tilbagebetales til FMI, skriver Berendsen Textil Service.

På grund af en verserende retssag mellem Berendsen og de tidligere ejere af A-Vask, så kan Berendsen ikke oplyse beløbets størrelse.

Ejere afviser svindel-anklage

De tidligere ejere af A-Vask afviser via advokat at have svindlet Forsvaret.

- Det er min klient grundlæggende uenig i, og sagen verserer nu ved domstolene, der vil komme til bunds, og sagen vil der finde sin løsning, skriver Rene Offersen.

- Berendsen og FMI er uden nogen form for inddragelse af min klient overhovedet blevet enige om, at FMI har et tilbagebetalingskrav for påstået overfakturering, og at Berendsen ikke bør betale købesummen for overtagelsen af min klients virksomhed på grund af den påståede overfakturering.

FMI uden kendskab

Ifølge Berendsen er der ikke noget, der tyder på, at medarbejdere hos materiale- og indkøbsstyrelsen kendte til svindlen.

DR Nyheder har spurgt FMI samt forsvarsminister Trine Bramsen (S) om, hvorfor det ikke blev opdaget, at millionerne fossede ud for ydelser, der angiveligt aldrig blev leveret.

Begge myndigheder svarer, at de er i færd med at undersøge mulighederne for et interview.