Ny opgørelse: 290 politibetjente står dagligt ved de danske grænser

Mere end 200 af betjentene kommer fra andre politikredse end de normale grænsepolitikredse.

Siden den 4. januar har der været midlertidig grænsekontrol til Danmark. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Det kan mærkes på alle landets politistationer, at regeringen i begyndelsen af året valgte at indføre midlertidig grænsekontrol til Danmark.

Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet, der er blevet rundsendt til retsordførerne på Christiansborg.

Siden den 4. januar, hvor grænsekontrollen blev indført, har der dagligt befundet sig cirka 290 politibetjente i grænseområderne, hvilket svarer til cirka 585 årsværk* omregnet til helårsniveau.

Der skal nemlig være bemanding på alle ugens dage, heriblandt i weekender og ferier, og derfor er årsværket omregnet til helårsniveau "således højere end det daglige antal indsatte betjente", skriver Rigspolitiet.

Derudover viser opgørelsen, at betjentene kommer fra alle politikredse i Danmark.

Før flygtninge- og migrantstrømmene for alvor begyndte at tage til i september sidste år, var der omkring 27 politibetjente i Danmarks grænseområder. De kom fra de to grænsepolitikredse, Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi.

Men mere end 200 af de betjente, der blandt andet kontrollerer biler, som skal til og fra Danmark, kommer fra de andre politikredse i landet. Københavns Vestegns Politi assisterer eksempelvis med 29 betjente, mens Midt- og Vestsjællands Politi har sendt 18 betjente af sted.

I midten af januar lød meldingen fra Rigspolitiet ellers, at der var omkring 200 betjente i grænseområderne. Det har ikke været muligt at få en opfølgende kommentar fra Rigspolitiet.

I folketingssvaret skriver Rigspolitiet dog, at antallet af betjente kan svinge.

- Det bemærkes, at indsatsen justeres løbende i lyset af bl.a. efterretningsbilledet og den aktuelle situation ved grænsen, og antallet af betjente vil derfor ændre sig løbende i både opad- og nedadgående retning.

Regeringen valgte i begyndelsen af måneden at forlænge grænsekontrollen til den 23. februar i år.

*Rettelse: Der stod i en tidligere udgave af artiklen, at de 290 politibetjente svarede til 530 årsværk omregnet til helårsniveau. De 530 årsværk dækker kun over de 260 ekstra politibetjene, der er blevet indsat ved grænsen - og derved ikke de 27 betjente, som normalt er der. DR Nyheder beklager.