Ny plan fra Arla: Fremtidens mælk må ikke belaste klimaet

Arla har præsenteret plan, der skal sænke mælkeproducenternes aftryk på klimaet.

Inden 2050 skal Arlas mejeriprodukter være klimaneutrale. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Landbruget udleder cirka 20 procent af Danmarks totalte CO2-udledning. Og omkring 60 procent er fra dyrehold - og langt det meste fra malkekvæg.

Men fremover skal mælkeproduktionen være bæredygtig - lige fra ko til køledisk.

Mere end 10.000 landmænd, som i fællesskab ejer mejerigiganten Arla, skal nemlig nedbringe mængden af klimagasser.

Om 10 år vil landmændene være 30 procent grønnere, når de producerer mælk. Og det er ambitionen, at produktionen af mælk- og mejeriprodukter skal være helt CO2-neutral i 2050.

- Jeg tror simpelthen ikke, at man på lang sigt har en chance som virksomhed, medmindre man tager det her seriøst og viser, at man arbejder sig i retning af at blive CO2-neutral, siger Arlas direktør Peder Tuborgh.

Køerne skal bøvse mindre

For at nå i mål med mejerigigantens nye klimaplan skal landmændene lave justeringer i alt fra foderet til traktorerne.

Det kan de eksempelvis gøre ved at give køerne foder, der får dem til at bøvse mindre og på den måde mindske udslippet af metangas.

Ifølge klimaprofessor Jørgen E. Olesen, er det en naturlig strategi, at fokusere på den enkelte landmand.

- Indtil nu har man fokuseret meget på mejerierne. Men det er ude ved producenterne, at hovedparten af udledningen ligger. Derfor er det også et naturligt fremskridt.

For forbrugernes skyld

Arlas klimatiltag kommer i halen på andre store virksomheder, der også vil sætte ind for at reducere udledningen af klimabelastende gasser.

Og det er også nu, der skal sættes ind, fortæller Jørgen E. Olesen.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen tager skridt, for vi er sådan set bagefter med at få opfyldt de forpligtelser, som politikerne har sat for at reducere klimabelastningen. Og det er nu. Det er faktisk på allerhøjeste tid, siger han.

Professoren vurderer landbrugets mål om at være CO2-neutral i 2050 til at være noget nær umuligt. Alligevel synes han, at Arlas plan er en glædelig nyhed.

Men det er altså ikke kun for klimaet skyld. Arlas ambitiøse plan er også en måde at møde forbrugernes krav på, siger Peder Tuborgh til Jyllands-Posten.

- Man risikerer at blive fravalgt af forbrugerne, hvis man står stille på det her område. Derfor skruer vi klimaindsatsen temmelig markant i vejret.

Sådan vil Arla gøre

  • Fodersammensætningen skal ændres, så koen får mindre luft i maven - og bøvser mindre.

  • Produktionen og opbevaringen af foderet skal optimeres, så næringsstoffer ikke går tabt.

  • Gødningen skal blandt andet bruges til at producere vedvarende energi.

  • Maskiner og traktorer på gården kan udskiftes med modeller, der bruger mindre brændstof og flere ikke-fossile brændsler.

  • Køerne kan ikke blive helt CO2-neutrale. Derfor skal CO2 bindes ved at dyrke græs, gøde korrekt, og så skal landmændene plante træer og planter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter