Beskidte kummer, gamle toiletbørster og overfyldte papirspande. Det er sådan, mange skoletoiletter i Københavns Kommune bedst kan beskrives.
Men det skal være slut. Et rødt flertal i kommunen fremlægger nu en plan, der skal gøre toiletbesøget til en mere hygiejnisk oplevelse for hovedstadens skoleelever.
Selvom kommunens økonomi er presset, vil SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet finde pengene i de kommende budgetforhandlinger.
Det siger SF's børne- og ungdomsordfører i Københavns Kommune, Rasmus Steenberger.
- Det lykkelige ved at være tre partier, der er gået sammen, er, at vi har lidt større forhandlingskraft, når vi går til budgetforhandlinger, siger han.
Men går man eksempelvis i 3. klasse nu, så når man ikke at se det skinnende rene toilet, før man står med folkeskolens afgangsbevis i hånden. Målet er nemlig, at alle kommunens skoletoiletter skal være rene og pæne i senest 2030.
De stærkeste forældre skal på banen
Men at 3. klasses-elever aldrig når at se resultaterne af toiletrenoveringerne, det er for uambitiøst. De tre partiers plan er simpelthen alt for langsigtet, mener Radikale Venstre.
- Jeg synes, at alle elever har krav på hurtig handling og helt rene toiletter, siger Emil Sloth Andersen, der er børne- og ungdomsordfører for Radikale Venstre i Københavns Kommune.
Derfor foreslår De Radikale, at de mest ressourcestærke forældre kan spytte lidt mere i kassen. Det kan eksempelvis være ved at betale ekstra for skolemaden eller lidt mere til fritidsinstitutionen.
- Og så ser vi selvfølgelig på at friholde de forældre, hvor økonomien ikke hænger så godt sammen, siger Emil Sloth Andersen.
Men den idé er ikke god, mener Caroline Lillelund. Hun er forperson for skolebestyrelsen på Rådmandsgade Skole på Nørrebro og mor til to børn på skolen.
Hun har længe kæmpet for ordentlige toiletter til eleverne, og derfor er hun begejstret for de nye renoveringsplaner.
- Vi har i en del år forsøgt at råbe politikerne på rådhuset op, og det er rart endelig at blive hørt, og at man anerkender, at det her ikke er anstændigt, siger Caroline Lillelund.
Hun synes, at syv år til den gennemgribende renovering af kommunens skoletoiletter lyder rimeligt. Hun ser hellere, at det bliver gjort ordentligt, end at det bliver gjort hurtigt.
Langsigtet men realistisk
Rasmus Steenberger fra SF medgiver, at syv år ér lang tid. Men det handler om at lægge sig et realistisk sted, forklarer han.
- Vi har en kommunal budget-virkelighed, hvor vi godt kan se, at den nye regering ikke vil kaste flere penge efter os.
En anden grund til, at der er afsat syv år til projektet, er, at partierne vil finde ud af, hvordan man laver skoletoiletter, som kan holdes rene og hygiejniske i mange år frem. Det skal blandt andet gøres ved et pilotprojekt.
- Vi kan se fra andre kommuner, at der er nogle måder at bygge toiletter på, som holder. Det handler blandt andet om indretningen og gulvbelægningen. Det er et spørgsmål om at kunne gøre det rigtigt rent og kunne holde det rent, så ungerne stadig har lyst til at bruge dem efter fem og ti år, siger Rasmus Steenberger.
Forslaget om toiletplanen skal behandles i Københavns Børne- og ungdomsudvalg onsdag den 1. februar.