Ny politimetode: Jord kan sladre om kriminelle

Jordprøver fra sko og biler skal hjælpe politiet i opklaringsarbejdet.

Vi kender allerede DNA og fingeraftryk, men fremover får dansk politi et nyt værktøj til at opklare kriminalitet - nemlig avancerede jordprøver.

- Jord er ikke bare jord, siger kriminalassistent Henrik Skov Nielsen.

- De resultater, vi har set indtil nu, har været meget lovende, jeg er i hvert fald meget optimistisk, siger han.

For jord kan være et vigtigt spor til for eksempel at knytte en gerningsmand til et gerningssted.

- Lige nu er vi ret sikre på, at det kan guide politiet - altså virke som en form for spor, fortæller Anders Johannes Hansen, lektor ved Københavns Universitet.

Jordprøver fra dæk og fælge kan gøre politiet klogere på, hvor bilen har befundet sig (Foto: Dennis Olsgaard © (c) DR)

Som del af et nyt samarbejde skal politiet derfor lære af de bedste danske forskere på området fra henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet.

- Det er både en kombination af den biologi, der har været på stedet, men også de mineraler og grundstoffer der har været på stedet, forklarer Anders Johannes Hansen.

Andre steder i verden bruger politiet allerede jordprøver, men ikke helt så avanceret som i det danske projekt "Soiltracker".

Målet er, at politiet eksempelvis i en drabssag skal kunne slå fast, om jorden på den mistænktes sko stammer fra den skov, hvor liget blev fundet.

Metode anvendt i drabssag

Forskerne arbejder sammen med politiet på at forfine metoden, så den fra 2019 kan blive et fast redskab, men faktisk har politiet allerede testet metoden i virkelige sager:

- En af metoderne har vi brugt i en verserende drabssag med godt resultat, fortæller kriminalassistent Henrik Skov Nielsen.

Og hvis alt går vel, håber politiet, at metoden bliver lige så almindelig som DNA- og fingeraftryk, så forbryderne får endnu en grund til at bekymre sig, fortæller kriminalassistent Henrik Skov Nielsen.

- I starten vil vi nok begynde med de tunge sager - altså drab, terror voldtægt, men ambitionen er helt klart på sigt, at det her skal kunne bruges helt ned i de små sager også.

Med i samarbejdet er firmaet Qiagen Aarhus, og Innovationsfonden har støttet projektet med 13 millioner kroner.

Håbet er, at metoden i fremtiden kan eksporteres til udlandet.

Facebook
Twitter