Ny rapport afslører: Kriminelle tobaks-bander bliver skarpere og mere 'high-tech'

Danske lunger inhalerede sidste år 70 millioner flere smugler- og kopicigaretter end året før.

Tjekkisk politibetjent ransager en ulovlig cigaretfabrik i april. (Foto: Tjekkisk politi)

Den tjekkiske politisoldat hamrer porten op. Som perler på en snor stormer betjente ind med hævede våben.

I geværlampernes lyskegler står tobakken i åbne papkasser, store som badekar. Et oplyst fabrikslokale er skjult bag en diskret trædør. Cigaret- og pakkemaskiner er monteret i snorlige rækker.

Beskrivelserne stammer fra en aktion, der fandt sted i slutningen af april. Her afslørede tjekkiske told- og politibetjente en højteknologisk kopicigaret-fabrik og fandt blandt andet 33 millioner færdige cigaretter og et tobakslager på 85 tons i provinsbyen Horsovsky Tyn.

Fabrikken var hamrende illegal, men alligevel

opsigtsvækkende
avanceret. Et konkret bevis på, hvad også tobaksbranchen i Danmark mærker.

Nemlig at den organiserede kriminalitet, der står bag smugler- og kopicigaretterne, har hævet niveauet og nu står bag overraskende veldrevne kopicigaret-fabrikker på europæisk jord.

Det fremgår af en ny international rapport fra KPMG bestilt af Philip Morris International, der udkom i ugens løb.

- Nu skal man være ekspert for at se, om en pakke er en piratkopi eller ej. Det er blevet en industri, og det er forretningsfolk, der står bag de fabrikker, siger Klaus Berg, der arbejder med det

illegale
marked i
EU
for tobakskæmpen Philip Morris International.

Bevæbnet tjekkisk politi gør klar til at ransage en illegal cigaretfabrik i en aktion, der fandt sted i april. Foto: Screendump fra tjekkisk politivideo.

Fordobling af smugler- og kopicigaretter i Danmark

Rapporten viser, at forbruget af smugler- eller kopicigaretter i Danmark er fordoblet på to år. I 2019 røg danskerne 240 millioner ulovlige cigaretter, hvilket er 130 millioner cigaretter mere end i 2017, hvor der blev røget 110 millioner. Alene fra 2018 til 2019 steg forbruget med 70 millioner cigaretter, hvilket er en stigning på 44 procent.

I 2019 gik staten dermed glip af cigaretafgifter for 385 millioner kroner.

- Det beslaglagte maskineri bliver i stigende grad mere 'high tech', hvilket tyder på en øget professionalisering blandt kriminelle grupper, konstaterer KPMG i rapporten.

- Det kræver i mange tilfælde en investering på langt over en million euro at etablere en illegal fabrik. Til maskiner, personale,

råvarer
og distribution, fortæller Klaus Berg.

Ved aktionen i Tjekkiet fandt politiet blandt andet 33 millioner færdige cigaretter.

Danske toldere fandt 1,5 millioner smuglersmøger

Til gengæld er fortjenesten høj og risikoen lav. Ifølge rapporten bliver smuglercigaretterne typisk transporteret i mindre

varevogne
, hvor risikoen for at blive afsløret ved
EU
's ubevogtede grænser er minimal.

- Hvor kopicigaretterne førhen blev lavet i Kina, så har vi nu set fabrikker i Portugal og Grækenland, ja sågar Holland og Belgien, siger Klaus Berg.

Siden årsskiftet har europæiske myndigheder blandt andet afsløret og lukket

illegale
cigaretfabrikker i Spanien, Polen, Italien og Tjekkiet.

Tidligere i år fandt Toldstyrelsen i Danmark 1,5 millioner ulovlige cigaretter på Aarhus Havn. De var forsøgt skjult i en container med kabeltromler, der var sendt fra Østeuropa.

- Vi har ingen evidens for at sige, at smuglernetværkene bliver mere professionelle, for det er ikke os, der står for

efterforskningen
, siger kontroldirektør Preben Bucholtz.

- Men vi kan se, at de lægger sig i selen for at skjule deres varer. De gør rigtig meget ud af det, og vi har flere eksempler på, at der er lagt meget arbejde i at smugle varerne ind i Danmark, siger han.

Tidligere i år fandt danske toldere 1,5 millioner cigaretter skjult i kabeltromler på Aarhus Havn. (Foto: Toldstyrelsen © Toldstyrelsen)

Branche advarer om stigning til næste år

Var cigaretterne blevet solgt på lovlig vis, havde de indbragt omkring tre millioner kroner i

afgifter
til
statskassen
, skønner Toldstyrelsen.

I år steg prisen for en pakke lovlige cigaretter købt i Danmark med 15 kroner. Til næste år får prisen endnu et nøk op.

Det betyder, at et marked som det danske kun bliver mere attraktivt for organiserede kriminelle, lyder advarslen fra Philip Morris.

- Man må regne med, at de ved, at vi hæver priserne. De er forretningsfolk, der er velinformerede og velorganiserede, konstaterer Klaus Berg.

Derfor arbejder tobaksbranchen blandt andet tæt sammen med told- og politimyndigheder i Europa for at stoppe salget, der samtidig betyder tabte

indtægter
for både
statskassen
og tobaksindustrien.

Som en del af en tidligere nyhed om kopicigaretter, der købte DR Nyheder i 2017 to kartoner cigaretter af en sælger fra Hvidovre nær København.

Retskorrespondent Trina Maria Ilsøe tog en journalist med for at købe cigaretterne. På Hvidovre Station fik de hurtigt to kartoner billige cigaretter i hånden.

Se hvordan det gik i videoen herunder.

Facebook
Twitter