Ny rapport: Flere hadforbrydelser end hidtil antaget

At chikanere andre på grund af religion eller etnisk baggrund er totalt uacceptabelt, siger Inger Støjberg (V).

Mere end hver 10. har svaret i undersøgelsen, at de højst sandsynligt har været udsat for en hadforbrydelse. (Foto: © Colourbox)

Omfanget af såkaldte hadforbrydelser er langt større end hidtil troet, og der begås væsentlig flere af den slags forbrydelser end dem, der ender i politiets statistikker.

Det viser en ny rapport ifølge Information.

Ifølge rapporten, der er lavet af rådgivningsvirksomheden Cowi for Integrationsministeriet, har mere end hver tiende person været udsat for en eller flere hadforbrydelser, der kun skyldes gerningsmandens fordomme om sit offer.

Det kan være hånlige råb på gaden, trusler eller endda overfald.

- Som kvinde skal man kunne færdes frit uden at blive udsat for chikane, og det er totalt uacceptabelt, hvis nogle chikaneres på grund af religion eller etnisk baggrund. Vi har alle sammen et ansvar for at sige fra over for holdninger, som i yderste konsekvens kan føre til hadforbrydelser, siger integrationsminister Inger Støjberg (V) til Information.

Mens 2,9 procent i undersøgelsen svarer "ja, helt sikkert" på spørgsmålet, om de har været udsat for en eller flere hadforbrydelser det seneste år, svarer 10,4 procent "ja, måske".

Et samlet tal på 13,3 procent som er væsentligt højere end Justitsministeriets årlige såkaldte offerundersøgelser, hvor kun 0,1 procent plejer at svare, at de har været udsat for en hadforbrydelse.

Forskellen skyldes, at Cowi medregner flere motivgrunde og flere typer af hændelser end blot voldelige forbrydelser motiveret af racisme eller seksuel orientering.

Den mest udbredte motivgrund i undersøgelsen er køn. I 20 procent af tilfældene skyldes hadforbrydelsen offerets køn, herefter følger social status og alder.

/ritzau/

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1106870612696795