Hvis man tror, at alle unge mennesker mellem 15 og 25 år render spritstive rundt hver weekend, så tager man godt og grundigt fejl.
En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne 'Fuld af liv' viser nemlig, at fire ud af fem 15-25-årige ikke drikker sig fulde hver weekend.
Halvdelen af de adspurgte i rapporten siger desuden, at alkoholforbruget blandt de unge er for højt i Danmark.
Projektchef: Det går den rigtige vej
Rapportens resultater glæder Peter Dalum - projektchef i Kræftens Bekæmpelse - men det er samtidig ikke noget, der kommer helt bag på ham.
- Vi ved, der er sket meget lokalt inden for de seneste år, siger han.
- Der er flere uddannelsesinstitutioner, som har taget ansvar på alkoholområdet. Det er også min fornemmelse, at forældrene er kommet mere på banen, de er mere opmærksomme på deres børns forhold til alkohol.
Han forklarer, at det er svært at pege præcist på, hvem de resterende 20 procent, der drikker sig fulde hver weekend, er, da alkoholforbruget i Danmark ligger højt i alle socialgrupper.
Danske unge drikker stadig mest
Selvom rapportens resultater peger i den rigtige retning, så har de danske unge fortsat 'Europarekorden', hvad angår druk og fuldskab.
Eksempelvis har 32 procent af danske 15-16-årige været fulde mindst én gang den seneste måned.
Det er mere end i noget andet europæisk land, hvor den tilsvarende gennemsnitlige andel er 13 procent.
Peter Dalum understreger da også, at der skal politiske beslutninger til, hvis de unges forbrug for alvor skal ned.
- Vores lovgivning gør det nemt og billigt at få fat i alkohol, så der skal ske nogle ændringer - såsom prisstigninger og en 18-års grænse, siger han.
- Vi har en sej generation af unge i dag
Halvdelen af de adspurgte i rapporten synes desuden, der bliver drukket for meget blandt de unge.
Og det er et resultat, som Peter Dalum mener, er værd at lægge mærke til.
- Det er ret markant, at så mange unge selv siger, at forbruget er for højt, siger projektlederen hos Kræftens Bekæmpelse.
- Det er jo heller ikke sådan, at den anden halvdel synes, det er for lavt. Man kan altid diskutere om glasset er halvt fyldt eller halvt tomt, men det er et tegn på, at rigtig mange unge har et fornuftigt forhold til alkohol – det er bare ikke dem, vi hører om, når der bliver talt om unge og alkohol i medierne.
Derudover synes han, at rapporten er med til at tegne et billede af en ambitiøs generation. En generation, der vil noget med deres liv og karriere, og hvor et overforbrug af alkohol ikke passer ind i ligningen.
- Da jeg var ung var det kun elitesportsfolk, der ikke drak til fester og den slags. Det er mit indtryk, at sådan er det ikke længere. Nu er det også dem, der vil være vildt gode musikere eller til at lave videoproduktioner og så videre, siger Peter Dalum.
- Jeg vil faktisk gerne rose de unge. Det er selvfølgelig kun min egen fornemmelse af tidsånden, men jeg synes, vi har en ret sej generation af unge i dag.
Ungdommen nu til dags
- •
I 2002 havde halvdelen af de 15-årige drenge et ugentligt alkoholforbrug, men i 2014 var det kun 21 procent. For de 15-årige piger var tallene faldet fra 39 procent til 12 procent i samme tidsrum. Kilde: Statens Institut for Folkesundhed: Skolebørnsundersøgelsen 2014
- •
Andelen af unge, der tre eller flere gange inden for den seneste måned har drukket fem eller flere genstande ved samme lejlighed, er faldet fra 27 procent i 2014 til 18 procent i 2017. Kilde: Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens 'Fuld af liv'-kampagne: Unges alkoholvaner i Danmark 2017
- •
Andelen af unge 16-24-årige, der overskrider Sundhedsstyrelsens anbefaling på maks 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd, er faldet fra 41 procent i 2010 til 27 procent i 2017. Kilde: Sundhedsstyrelsen: Den nationale sundhedsprofil, 2017