Ny rigsadvokat hentes i Justitsministeriet

Igen bliver den nye rigsadvokat hentet i Justitsministeriet. Ministeren har udnævnt 44-årig afdelingschef som afløser for Jørgen Steen Sørensen.

Den nye rigsadvokat er hentet fra en topstilling i Justitsministeriet - ligesom hans forgængere. (© Type 1)

Afdelingschef Ole Hasselgaard fra Justitsministeriet overtager posten som øverste chef for anklagemyndigheden. Han er i dag udnævnt af regeringen, oplyser justitsminister Morten Bødskov.

Udnævnelsen har været ventet i nogen tid, og netop Ole Hasselgaard har været tippet som den, der skulle efterfølge Jørgen Steen Sørensen, der for nylig blev Folketingets Ombudsmand.

Den 44-årige jurist har siden 2008 været afdelingschef i ministeriet, og tidligere har han været kontorchef og lovråd. I en kortere periode har han desuden være konstitueret landsdommer.

Forbeholdt topjurister

Udnævnelsen viser, at regeringen holder fast i traditionen. Stillingen som rigsadvokat har i en lang årrække været forbeholdt topjurister i Justitsministeriet.

De tidligere rigsadvokater Jørgen Steen Sørensen, Henning Fode og Asbjørn Jensen kom således alle fra chefstillinger i Justitsministeriets departement.

Senest har Ole Hasselgaard været involveret i arbejdet med at forberede en lov om Politiets Efterretningstjeneste.

Med i PET-udvalg

Han sad med i det udvalg, som har foreslået en ny form for kontrol af PET - fremover skal den foretages med hjælp af stikprøver, og de enkelte registreringer af borgere skal ikke længere have et ja fra kontrollører.

Ole Hasselgaard har i PET-udvalget markeret sig på fløjen af embedsmænd, der ikke mener, at det nye kontrolorgan - PET-tilsynet - skal have magt til at give ordrer og forbud til PET.

Derimod mener udvalgets anden fløj med dommere, en advokat og universitetsjurister, at tilsynet skal kunne gribe ind over for efterretningstjenesten. Ellers bliver kontrollen ikke reel.

Rigsadvokaten er chef for samtlige anklagere i politikredsene og hos statsadvokaterne. Ole Hasselgaard tiltræder 1. maj.

Facebook
Twitter