Ny sød plante kan erstatte sukker

En ny sød plante kan redde både de fede fra fedme og de sukkersygeramte fra deres sygdom. Det forventer både forskere og folk i nordjysk landbrug.

Gartner Svenning Christensen fra Lønstrup er en af de første danske Stevia-dyrkere. (Foto: © Karin Mette Petersen, P4 Nordjylland)

En ny sød plante kan redde både de fede fra fedme og de sukkersygeramte fra deres sygdom.

Det forventer både forskere og folk i nordjysk landbrug.

Den nordjyske gartner og landmand Svenning Christensen fra Lønstrup er en af de første i Danmark, der i sit drivhus dyrker den søde plante Stevia, som stammer fra Brasilien.

Ingen kalorier i planten

Planten er kraftigt sødende, men indeholder ingen kalorier og vil derfor kunne erstatte både sukker og syntetiske sødemidler.

Det er et kolossalt fremskridt, hvis vi kan bruge naturlige sødemidler i stedet for kunstige sødemidler eller raffineret sukker, siger Svenning Christensen.

Håber på et nordjysk nicheprodukt

Svenning Christensens landbrug og gartneri er ikke stort, så han forestiller sig, at Stevia vil forblive en nicheproduktion for ham. - Vi skal sydpå i Europa, før klimaet er så varmt, at der kan dyrkes i stor skala på friland, siger han.

- Men jeg kunne forestille mig at levere til lokale nordjyske producenter, så vi fremmer smagen af Nordjylland, siger Svenning Christensen.

Forsker: Øger ikke blodsukkeret

Lektor, cand.scient. Per Bendix Jeppesen fra Århus Universitetshospital har forsket i Stevia-planten, både anvendt som diabetes-medicin og som sødestof i fødevarer.

- Sødemiddel udvundet fra Stevia øger ikke blodsukkermængden, siger han.

Venter på godkendelse

Industrien er interesseret i at komme i gang med at bruge Stevia-planten til at søde med, men endnu har EU ikke givet sin endelige godkendelse. Den kan tidligst være på plads i december 2011, siger faglig rådgiver i Fødevarestyrelsen, Malene Saxmose Nielsen.

Ifølge Per Bendix Jeppesen er Stevia-sødestoffer allerede godkendt i Schweiz og i Frankrig, som fik en national godkendelse, inden EU-reglerne blev lavet om. Også i USA har myndighederne ifølge ham godkendt stofferne, ansporet af Coca-Cola, som ønsker at bruge dem i deres kaloriefattige sodavand.