Ny teori fra danske forskere: Det er luften, der gør dig fed

Danske forskere fremsætter opsigtsvækkende teori, at stigende CO2 i luften kan være med til at gøre os fede.

Danske forskere fremsætter opsigtsvækkende teori, at stigende CO2 i luften kan være med til at gøre os fede. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Den globale fedmeepidemi kan skyldes, at de stigende mængder CO2 i luften påvirker vores hjerner, så vi får lyst at spise mere.

Denne vilde men forjættende hypotese fremsættes for første gang af seriøse danske forskere. Passer det, så ødelægger CO2 ikke bare klimaet, men også den globale sundhed.

Flere forskningsresultater tyder på det. I den danske Glostrup-undersøgelse, der kortlægger livsstil blandt tusindvis af danskere, har både tynde og tykke deltagere over 20 år taget forholdsvis lige meget på.

- Det sagde mig, at der måtte være noget i miljøet, som påvirkede tykke lige så meget som tynde. Det kunne måske være CO2, siger postdoc Lars-Georg Hersoug fra Center for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital til videnskab.dk.

Forsøg på dyr bekræfter teori

I USA er fedmeepidemien størst på østkysten med de højeste CO2-koncentrationer. Studier af 20.000 forskellige laboratoriedyr viste, at alle dyr løbende tog på i vægt, selv om de blev fodret under kontrollerede forhold, og derfor ikke burde tage på.

Endnu vigtigere har forskere påvist, at blodets surhedsgrad påvirker nerveceller i hjernen, som regulerer appetit og stofskifte. Så når vi indånder CO2, der gør blodet mere surt, kan det måske påvirke hjernen, så vi får lyst til at spise mere.

Forskere på Københavns Universitet har sammen med Hersoug påvist, at seks unge mænd indsat i særlige klimakamre med ekstra meget CO2 bagefter indtog seks procent mere føde end mænd, som havde siddet i normale mængder CO2.

Ifølge forskerne er teorien desværre ingen undskyldning for at droppe slankekur eller motion.

Frugt og grønt nedsætter surhedsgraden i blodet. Og løb udendørs ventilerer CO2 ud af kroppen, som vi i høj grad ophober ved stillesidning indendørs, ifølge forskerne og videnskab.dk.

/ritzau/

Facebook
Twitter