Ny test bliver taget i brug i kampen mod muteret coronavirus

Det er nødvendigt at overvåge udbredelsen af britisk coronavariant, siger eksperter.

Den nye testmetode skal være et værktøj i kampen mod blandt andet britisk coronavariant. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Med højst én dags ventetid bliver det fremover muligt at få svar på, om man er smittet med en af de coronamutationer, som de danske myndigheder holder særligt øje med.

Dermed kan myndighederne målrette deres smitteopsporing mod varianter, der spreder sig særligt hurtigt og derfor kan få smittetallene til at eksplodere.

Det skyldes en ny testmetode, som fra i dag bliver taget i brug på testcentre landet over, og som skal bruges til at holde øje med coronavirussets udvikling og mutationer.

- Det kan vi så bruge i en særligt intensiveret smitteopsporing, siger direktør Anne-Marie Vangsted fra Testcenter Danmark, der står for at teste danskere for coronavirus.

Corona fra mink, Rumænien og Storbritannien

De varianter, der fremover bliver testet for med den nye metode, er coronavirus fra mink, en rumænsk coronavariant og den særligt smitsomme, britiske coronavariant.

I øjeblikket har de danske sundhedsmyndigheder især fokus på den britiske variant, som ud fra de tilgængelige data vurderes at være mellem 50 til 74 procent mere smitsom end de øvrige coronavarianter, vi hidtil har haft.

Ifølge de seneste beregninger fra Statens Serum Institut ventes den britiske variant at have udkonkurreret de øvrige coronavarianter i Danmark, når vi når til midten af næste måned.

- Vi er nødt til at overvåge den her variant meget intensivt, så vi har styr på, hvordan epidemien med denne variant forløber, fordi den opfører sig noget mere spredende end dem, vi kender, siger professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

Det øgede fokus på at teste for den stærkt smitsomme, britiske variant giver os desuden et bedre grundlag for at vurdere, hvorvidt vores restriktioner er tilstrækkelige, siger Eskild Petersen, der er adjungeret professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet:

- Det kan vi overvåge ved at vide, hvor mange af de nye tilfælde der skyldes den nye variant.

Skal stadig gensekventeres

Selve coronaprøven vil blive udført som normalt med en enkelt vatpind i svælget.

Er prøven positiv, vil den blive taget til side og kørt igennem den nye test, som efter en halv til en hel dag giver svar på, om man er smittet med en af coronamutationerne.

Prøver med mutationer vil efterfølgende blive gensekventeret – en avanceret analyse af virussets arvemateriale – for at finde ud af, hvilken specifik variant der er tale om.

- Problemet med sekventeringen er, at der går nogle dage. Derfor er det vigtigt, at vi får det første svar, der viser, at der muligvis er tale om den britiske variant, for det giver Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at fokusere deres smitteopsporing, siger Anne-Marie Vangsted fra Testcenter Danmark.

Fakta: Den britiske coronavariant

  • Den britiske coronavariant går under navnene B.1.1.7 og N501Y og har spredt sig fra Storbritannien.

  • Det er endnu ikke påvist, at den nye variant gør folk mere syge eller er mere dødelig end andre coronavarianter.

  • Men B.1.1.7 smitter mellem 50 og 74 procent mere, end de varianter vi ellers har i Danmark.

  • Fra 14. november til 2. januar er B.1.1.7 blevet påvist hos 134 danskere, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut, der blev offentliggjort lørdag.

  • I perioden blev 13 procent af de positive coronaprøver analyseret, hvorfor det reelle antal af smittede med den britiske variant i perioden vurderes at være cirka otte gange højere.

  • Kilder: Indsatsgruppen for covid-19-håndtering og Statens Serum Institut

Isolationsopkald fra smitteopsporingen

Tidligere kunne der godt gå op til et par uger, før smitteopsporingen blev orienteret om, at en person var smittet med muteret coronavirus, siger direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for smitteopsporingen.

- Med den nye PCR-analyse bliver smitteopsporingen orienteret om mutationer på et langt tidligere tidspunkt end tidligere, siger hun.

- Det vil sige, at vi kører på og ikke slipper sagen, før vi har fået kontakt med alle, og vi vil derudover også lave et efterfølgende isolationsopkald til alle for at høre, hvordan det går med isolationen, og om der er noget, vi eventuelt kan hjælpe med i den anledning.

Spørger man eksperterne, er der yderst god grund til at være særligt fokuseret på at bremse smittekæder, når det kommer til den britiske variant.

- Hvis du kommer i en situation, hvor du skal prioritere, er det klart, at man skal prioritere den britiske variant frem for andre, fordi den netop er mere smitsom, siger professor Allan Randrup Thomsen.

Både eksperterne, Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Anne-Marie Vangsted fra Testcenter Danmark understreger dog samtidig, at coronasmittede skal overholde de samme restriktioner, uanset om de er smittet med en mutation eller en af de konventionelle virusstammer.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Facebook
Twitter