Ny test: Dine opladere kan være livsfarlige

Fire ud af ni opladere købt i Danmark dumper en sikkerhedstest, som Kontant har fået lavet. Opladerne er potentielt livsfarlige og dermed ulovlige at sælge. Se her, hvilke opladere du skal undgå.

En ny test som Kontant har fået lavet viser, at mange opladere kan bryde i brand eller give stød.

Vi har dem næsten alle sammen og bruger dem dagligt. De tilsyneladende uskyldige opladere til alle vores elektriske apparater, mobiltelefoner og computere sidder i de flestes stikkontakter uden, at vi tænker yderligere over det. Men helt så uskyldige er de ikke altid.

En ny test som Kontant har fået lavet viser, at mange opladere kan bryde i brand eller give stød. I værste fald er de livsfarlige lyder dommen fra kim Boll, der er ekspert i elsikkerhed og har udført testen:

- Hvis der er en fejl i produktionen af opladeren eller det er dårlig kvalitet, kan opladeren antænde ild. Hvis der sker en kortslutning, risikerer vi nemlig, at sikringen ikke slår fra, eller at plasten ikke er brandhæmmet – og så går der virkelig bål i det, siger Kim Boll.

Risiko for brand og stød

Kim Boll har testet ni uoriginale opladere til iPhones og Macbooks for Kontant. Opladerne er købt i Danmark i fysiske butikker og i danske webbutikker. Fire af dem er så farlige, at de burde være ulovlige, vurderer han.

- Det er virkelig farlige produkter, vi har med at gøre her, og jeg vil anbefale alle, som har sådan en derhjemme, at smide den ud eller få pengene tilbage. Lad være med at bruge den, siger Kim Boll.

Solgt i Føtex og Bilka

De to værste opladere er begge USB-opladere til iPhone. Den ene er fra den danske virksomhed Sinox, den anden er fra Dansk Supermarked og forhandles i både Føtex og Bilka til 199 kroner.

Begge opladere har adskillige fejl. Ledningerne inden i opladerne er ikke sikret, hvilket betyder, at du risikerer at få stød, når du rører din telefon, der sidder til opladning. Desuden er begge opladere brandfarlige.

- Plasten er absolut ikke brandhæmmet. Den brændte alt for godt. Jeg måtte slukke den, inden den brændte helt ud, siger Kim Boll.

De mindst værste af de dumpede opladere er en uoriginal Macbook-oplader fra Amadeus PC og en USB-oplader fra Deltaco. Bruger du Macbook-opladeren risikerer du, at opladeren drypper brændende plast ned og antænder det, der ligger under opladeren. Med opladeren fra Deltaco risikerer du at få stød, da stikbenene kan vrides, og ledninger inden i opladeren derfor kan gå løse.

Flere opladere er allerede nu af hylderne

Efter at Kontant har fået testet opladerne og orienteret producenter og forhandlere om resultatet, har alle fire virksomheder stoppet salget af de dumpede opladere. Sinox og Deltaco har desuden kaldt de solgte opladere tilbage.

- Vi har naturligvis tilsikret, at den slags ikke sker fremadrettet. Vi har ligeledes, efter jeres henvendelse, rettet henvendelse til de forhandlere som har købt produktet og kaldt dem tilbage, siger direktøren for Sinox, Claus Petterson.

Hos Dansk Supermarked vil man på baggrund af testen tage kontakt til Sikkerhedsstyrelsen for at få vejledning i, hvordan de evt. kan forbedre deres procedurer for test og dokumentation af deres produkter. I en mail skriver Maia Lindstrøm Sejersen, kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked:

- Vi har stoppet salget, og bedt Sikkerhedsstyrelsen anbefale, hvordan vi bør forholde os til produktet. I skrivende stund afventer vi en tilbagemelding fra Sikkerhedsstyrelsen.

Både Deltaco og Amadeus har taget kontakt til deres leverandører med henblik på at få bedre styr på sikkerheden fremover.

Disse opladere dumpede testen: Sinox A1 (SXI700)

Sinox A1 (SXI700)
Forhandles hos Kabelx.dk.

Code, 3.1A Wall Charger
Forhandles hos Føtex og Bilka.

Power Supply for Macbook by MicroCharger (PO600294)
Forhandles hos Amadeuspc.dk

Deltaco USB-AC50
Forhandles hos avXperten.dk.

Disse opladere bestod testen: Tiger oplader til iPhone 5/5S/6/6plus

Forhandles hos Tiger.

Trust wall charger with 2 USB ports
Forhandles hos Fona.

Hama USB Charger 3.1 A ”Dual”
Forhandles hos Kickassphone.dk.

Sandstrøm 5-in-1 charging kit (S6KIT3414X)
Forhandles hos Elgiganten.

iPhone 5/5C/5S/6 220V charger

Forhandles hos Netto.