Ny test skal afsløre smitte med britisk mutation i Danmark

Om kun seks uger kan meget smitsom corona-variant dominere i Danmark, advarer overlæge fra SSI.

Tiden er knap. Om kun seks uger risikerer vi, at en ny og højst smitsom variant af coronavirus vil dominere i Danmark.

Sådan lyder advarslen fra overlæge Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut (SSI).

Blandt andet derfor har myndighederne udviklet en ny test, der kan afsløre den hurtigt spredende corona-mutationen, der stammer fra Storbritannien.

- SSI har udviklet en pcr-test, der tager den nye mutation. Vi kalder den delta pcr, siger Anders Fomsgaard til DR Nyheder.

- Den er vi ved at sætte op i Testcenter Danmark, og den kommer til at køre fra næste uge, siger overlægen.

Mere smitsom variant

Den britiske variant af coronavirus vurderes at være 50-74 procent mere smitsom. Statens Serum Institut har for nylig vurderet, at der ved årsskiftet havde været knap 800 smittetilfælde med varianten i Danmark.

Der er en stor risiko for, at det antal lynhurtigt kan stige, advarer overlægen.

- Det kontakttal, som vi siger skal være under én, og som vi med møje og besvær har fået ned på 0,9, skal vi have ned på under 0,6. Det skal være nu, fordi vi har måske kun omkring seks uger, før den nye variant vil dominere i Danmark. Vi har fundet den tidligt, men tiden er knap, siger Anders Fomsgaard.

Den britiske mutation vurderes ikke at være mere alvorlig eller dødelig. Til gengæld smitter den hurtigere og nemmere, hvilket risikerer at oversvømme sundhedssystemet med patienter.

- Det vi skal tage alvorligt er, at den nye virus smitter hurtigere og mere. Det betyder, at epidemikurven bliver stejlere og højere. Det betyder igen, at der meget hurtigt bliver flere syge. Samtidig er der flere af dem, der skal på hospitalet. Det er præcis den tilstand, vi har prøvet at undgå indtil nu, siger Anders Fomsgaard.

Den nye delta pcr-test fra Statens Serum Institut kan samtidig afsløre en rumænsk corona-mutation samt varianter, der stammer fra mink.