Talblindhed er en diagnose på linje med ordblindhed, men da der mangler en samlet definition er det svært at hjælpe dem, der dagligt kæmper mod talblindhed.
Undervisningsministeriet har fået Det Nationale Center for Velfærd (SFI) til at kortlægge den eksisterende viden om problemet, og forskerne skønner, at op mod seks procent af verdensbefolkningen lider af talblindhed.
- Ordblindhed havde det samme problem for 20-30 år siden, hvor folk ikke rigtig troede på, at det eksisterede. Den samme diskussion har der været om talblindhed, siger Lena Bech Larsen, som er videnskabelig assistent på SFI.
Test skal udvikles
På baggrund af rapporten sætter undervisningsminister Christine Antorini nu et udbud i gang for at udvikle test, der kan vise, om folk er talblinde.
- Vi skal i gang nu. Der er desværre for mange, som klarer sig skidt, fordi de er talblinde. Det er godt, at vi nu med forskningen i hånden kan gå i gang med at lave en test, så både børn og voksne kan blive hjulpet, siger Christine Antorini.
Tidligere forsker ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Pernille Pind, arbejder i dag som selvstændig konsulent og har specialiseret sig i hjælp til børn med matematikvanskeligheder - herunder talblindhed.
Skal kunne bruge hjælpemidler
Hun mener, at skolerne bør give de taludfordrede elever lov til at bruge hjælpemidler.
- Vi skal give de talblinde lov til at bruge en lommeregner, så de kan bruge deres energi på noget mere væsentligt, siger Pernille Pind.
Den idé er undervisningsministeren positiv over for.
- I dag bliver ordblinde hjulpet på vej af hjælpeprogrammer. På samme måde skal talblinde også have de nødvendige redskaber for, at de kan klare sig på lige fod med børn og unge, som ikke er talblinde, siger Christine Antorini.
/ritzau/