Undervisningsministeriet lancerer i dag en ny national ordblindetest, der skal hjælpe landets skoler og uddannelsesinstitutioner med at identificere ordblindhed hos elever og studerende.
- Det er vigtigt, at elever og studerende med ordblindhed får mulighed for at gennemføre en uddannelse på lige fod med andre elever. Nu kan vi tilbyde alle skoler og institutioner et gratis testredskab, der kan give et fagligt og solidt grundlag for at hjælpe til med, at elever med ordblindhed får den rette vejledning og undervisning, siger undervisningsminister Christine Antorini i en pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet.
Har haft svært ved at få ordblindhed anerkendt
Det er meningen, at testen skal bruges landet over, og dermed føre til en fælles praksis i forhold til at teste elever og studerende for ordblindhed.
- Testen kan bane vejen for, at alle kommuner følger samme praksis, så elever med ordblindhed får en tidligere og mere målrettet støtte uanset, hvor de bor i Danmark, siger undervisningsminister Christine Antorini.
Tidligere har der ikke været en test, der er blevet brugt på landsplan. Og det har ifølge Undervisningsministeriet ført til at nogle elever og studerende har haft svært ved at få anerkendt deres ordblindhed, og at tilbuddene til de ordblinde har været for upræcise.
Støtte bag testen
Hos Ordblindeforeningen er der glæde over den nye test, som Undervisningsministeriet har lavet i samarbejde med Center for Læseforskning på Københavns Universitet og Skoleforskningsprogrammet IUP ved Århus Universitet.
- Det er et meget stort fremskridt, og vi er meget tilfredse med, at den bliver lavet. Den vil give et godt grundlag for skolerne til at lave en beskrivelse af eleverne, der er i læsevanskeligheder, siger Erik Kildegaard Rasmussen, der er formand i Ordblindeforeningen.
Kritik af frivillig ordning
Men Erik Kildegaard Rasmussen kritiserer, at testen ikke er obligatorisk at bruge.
- Jeg har ikke noget imod den måde, som testen er lavet på. Jeg har noget imod den måde, som testen bliver implementeret på. Jeg havde håbet, at man havde sagt, at alle skoler skulle bruge den i tilfælde, hvor der er mistanke om ordblindhed. Nu er det lagt op til skolelederen, om han vil bruge den, siger Erik Kildegaard Rasmussen.
Også hos Dansk Folkeparti er man bange for, at det får konsekvenser, at testen ikke er obligatorisk.
- Det er et redskab, som man kan anvende. Derfor vil vi i Dansk Folkeparti have ministeren til at følge op på, om testen også bliver anvendt, siger Dansk Folkepartis handikapordfører, Karina Adsbøl.
- Det er et godt redskab, at der kommer en ordblindetest. Det er rigtig godt, at kommunerne nu kan anvende den.