Ny teststrategi: Nu vil regeringen opspore og teste smittedes kontakter

- Coronavirusset er stadig den samme. Lige så smitsom, lige så farlig, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksens pressemøde foregår i Spejlsalen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen vil styrke smitteopsporing og opretter ny styrelse, der skal sikre forsyning af værnemidler og øge testkapaciteten.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet, hvor hun præsenterer en ny teststrategi.

- Når en person er testet og er smittet, vil myndighederne allerede fra denne uge begynde at opspore, hvem de har været sammen med. Så de kan blive isoleret hurtigt, og vi kan bryde smittekæderne, siger hun.

Dele af myndighedernes hotline vil blive omdannet til at hjælpe den smittede med at opspore de personer, den smittede har været i kontakt med.

Helt konkret vil en smittet persons nære kontakter få mulighed for at blive testet på henholdsvis 4. dagen og 6. dagen efter vedkommende har været i kontakt med den smittede. De nære kontakter er som hovedregel dem, som den smittede bor sammen med - og eventuelt enkelte kollegaer eller venner og familiemedlemmer.

De nære kontakter vil blive opfordret til at gå i selvisolation.

Feriecentre og hoteller skal i brug til isolation

Den nye teststrategi fra regeringen betyder, at kommuner skal stille feriecentre, hoteller eller lignende til rådighed som et frivilligt tilbud om selvisolation.

Dermed kan man blive isoleret uden for eget hjem, hvis man eksempelvis bor i en lille lejlighed, hvor der ikke er plads til at isolere sig selv, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der også deltager i pressemødet.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, supplerer:

- Vi vil bruge det til at understøtte en intensiv isolation af de smittefarlige. Vi er ret optimistiske i forhold til, at vi kan bryde smittekæderne i de næste genåbningsfaser, siger han.

Det opfordres til, at man frivilligt vælger at følge myndighedernes anvisninger, men ellers kan myndighederne gøre brug af tvang, siger Magnus Heunicke (S).

- Psykiatriske patienter og misbrugere er blevet tvangsisoleret, efter de har nægtet at følge retningslinjerne. Det er fuldt offentligt, at det er sket. Det kan vi ikke afvise vil ske igen. Men det er virkelig undtagelsen. Der er et kæmpe samfundssind fra borgerne, og vi kommer længst ad frivillighedens vej, siger han.

- Men vi kan ikke afvise, at der vil være enkelte tilfælde, hvor man ikke vil følge myndighedernes retningslinjer og risikere at starte supersmittekæder, siger Magnus Heunicke.

Flere uden symptomer testes

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, kalder den nye teststrategi for "mere offensiv".

- Vi er nogle af dem, der tester allerflest per indbygger. Kun få lande udfører flere test end os per indbygger, siger han.

Fremadrettet skal flere både personer med symptomer og uden symptomer testes. Lige nu er kapaciteten i regionerne 10.000 test per dag, og det vil regeringen udvide med en yderligere indsats. Det sker med oprettelsen af et såkaldt TestCenter Danmark, som også har en kapacitet på 10.000 test dagligt.

Regeringen opretter coronastyrelse

Statsministeren fortæller, der oprettes en ny styrelse under Justistministeriet, der har til formål at sikre, at Danmark har værnemidler og testskits nok fremadrettet.

- Den nye styrelse skal tage sig af det praktiske, logistikken og det samfundsmæssige beredskab. Det, vi kan se nu, er, at en virus starter som en sundhedsmæssig udfordring, men ender med at være et problem for hele samfundet, siger Mette Frederiksen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fortæller, at styrelsen efter planen vil være klar fra august.