Ny togplan for milliarder på plads

Regeringen, DF og Enhedslisten finder 28,5 mia. kroner til storstilet plan for hurtigere togforbindelser.

Regeringen, DF og Enhedslisten indgår i aften en aftale, der betyder at danskerne kan rejse hurtigere med tog mellem landsdelene i fremtiden, erfarer DR Nyheder. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Regeringen har nu indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om finansieringen af sin storstilede plan for hurtigere tog i Danmark, TogfondenDK.

Det erfarer DR Nyheder.

28,5 mia. kroner findes på Nordsøolie-beskatning

Kl. 19.30 tirsdag aften mødtes ordførerne fra regeringen, DF og Enhedslisten til de endelige forhandlinger, der skulle sikre, at der findes penge til TogfondenDK, der skal forkorte rejsetiderne mellem landets største byer til ca. en time.

I alt koster planen 28,5 mia. kroner, som regeringen, DF og Enhedslisten finder på en ekstra beskatning af Nordsøolien. Dermed ser finansieringen af et af regeringens største prestigeprojekter ud til at være på plads.

Aftale er allerede skrevet

Ifølge DR Nyheders oplysninger havde embedsmændene allerede skrevet på en aftaletekst, ligesom partiernes ordførere har siddet standby og ventet på at blive indkaldt til et endeligt møde om TogfondenDK.

Et møde, der altså startede cirka kl. 19.30 i aften og sluttede igen omkring kl. 20.48 tirsdag aften, hvor en endelig aftale mellem partierne faldt på plads.

Lille knast i finansiering

Mens langt størstedelen af pengene skulle være fundet, er der ifølge DR Nyheders oplysninger stadig en lille knast på vejen.

For at underskrive en aftale kræver DF, at der indføres et såkaldt 'forsigtighedsprincip', hvor man løbende holder øje med, om pengene til projektet nu også rent faktisk er der.

I aftaleteksten står der således, at man i 2024 skal se budgettet efter i sømmene for at sikre, at der penge nok til finansieringen af togplanen.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er det dog et krav, som regeringen og Enhedslisten er villige til at diskutere.

Olieselskaber kompenseres ikke

Mens DF således får indflydelse på én del af aftalen, erfarer DR Nyheder at Enhedslisten påvirker en anden del af den nye beskatningsaftale.

Indtil nu har aftalen mellem olieselskaberne i Nordsøen, det såkaldte Dansk Undergrunds Consortium (DUC), og den danske stat sikret olieselskaberne, at de ville blive kompenseret krone for krone, hvis den danske stat ændrede i beskatningen af selskaberne efter en aftale var indgået.

Men den formulering indgår ikke i den nye beskatningsaftale, der altså betyder at nye medlemmer af DUC ikke kan se frem til at blive kompenseret som hidtil - og dette anser Enhedslisten ifølge DR Nyheders kilder som en stor sejr.

TogfondenDK skal sikre, at man kan komme hurtigere mellem landsdelene fra 2028 efter det såkaldte 'timeprincip'. Det betyder, at man skal kunne komme fra København til Odense på en time og fra Odense til Aarhus på en time, osv.

Læs mere om regeringens TogplanDK på Transportministeriets hjemmeside.

FacebookTwitter