Ny transportminister: Kystbanen skal ud af Sverige

Det skal være slut med, at påkørte elge i Sverige betyder forsinkelser i Danmark. Minister vil omlægge Kystbanen, så den kører ud på Sjælland.

Kystbanetoget skal ikke længere køre til Sverige, men ministeren lover, at der ikke bliver færre tog til Københavns Lufthavn af den grund. (Foto: © Christian Bjergløk Jørgensen, DR København)

Kystbanen skal ikke i udbud de næste fem år. I stedet skal ruten omlægges, så tog fra Helsingør ikke længere fortsætter til Sverige, men i stedet drejer mod vest i København og ud på Sjælland.

Det varsler den nye transportminister, Magnus Heunicke, som forventer, at en omlægning af Kystbanen kan give flere tog til tiden.

- Der er for mange forsinkelser på Kystbanen, og hver tredje forsinkelse skyldes hændelser i Sverige, siger ministeren.

56 tog ramte en elg

Han fremhæver fx, at 56 tog på vej til Danmark det sidste halvandet år har ramt en elg i Sverige, og derfor er blevet helt eller delvist aflyst.

- Det er meget vigtige tog for den danske pendlertrafik, og de skal ikke være afhængige af, hvad der sker i de svenske skove, fastslår ministeren.

Han lover samtidig, at en omlægning af Kystbanen ikke vil betyde færre tog til Københavns Lufthavn.

Ikke imod udlicitering

Kystbanetrafikken blev i 2009 udliciteret til DSBFirst, som siden har skiftet navn til DSB Øresund, men før jul annoncerede daværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), at strækningen ikke skulle udbydes på ny.

I stedet vil kørslen fra 2016 blive overdraget til DSB.

Den beslutning er Magnus Heunicke enig i, og det vil han i dag torsdag meddele på et samråd om Kystbanen, som Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har indkaldt til.

Ministeren understreger dog, at fravalget af et nyt Kystbane-udbud ikke skal ses som en generel modstand mod udlicitering af jernbanetrafik.

/ritzau/