Ny uddannelse i Hjørring jubler: 'Det er en drømmestart'

Nyoprettede uddannelser uden for de fire største byer modtog i dag kvote 1-ansøgninger.

Syv nye uddannelsestilbud har tilsammen fået 328 ansøgninger.

Det viser årets opgørelse over kvote 1-ansøgninger til de videregående uddannelser, som Uddannelses- og forskningsministeriet har offentliggjort.

Fristen for at søge ind på en videregående uddannelse udløb nemlig i dag klokken 12.

I år har det som noget nyt været muligt at søge ind på syv nye uddannelser, der er åbnet udenfor landets fire største studiebyer København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det er for eksempel nu muligt at uddanne sig til bioanalytiker i Hjørring, jordemoder i Slagelse eller maskinmester i Thisted.

I Hjørring har 101 håbefulde ansøgere søgt om optag på den nye bioanalytikeruddannelse som 1. prioritet - hvor der er 60 pladser - og uddannelsesleder Sofie Gry Pristed er meget tilfreds med ansøgertallene.

- Det er en drømmestart for os. Der er meget arbejde i at starte en uddannelse op for bunden, og det er det samme, om der er fyldt op eller ej, så det er rart at mærke opbakningen, siger hun.

Sydvest for Hjørring, i Thisted, er der oprettet en ny maskinmesteruddannelse.

Her var der 15 pladser, men det endelige ansøgertal lyder på otte. Det er tilfredsstillende, lyder det fra Pia Ankerstjerne, der er direktør for Martec, der er uddannelsesinstitutionen, som udbyder uddannelsen.

- Vi havde håbet på ti, vi er bestemt tilfredse med de otte, der har søgt, siger hun.

Flere uddannelser på vej ud i landet

Frem mod 2030 kommer der 32 nye uddannelsesudbud uden for de fire største studiebyer, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet til DR.

Allerede fra næste år forventes der at åbne en dyrlægeuddannelse i Foulum, i udkanten af Viborg. Det kommer til at være den første mulighed for at læse til dyrlæge andre steder end i København.

Præcis, hvor mange nye uddannelser der vil blive åbnet fra næste år, har det ikke været muligt at få svar på, men Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) er tilfreds med tilslutningen til de syv nye uddannelser.

- Det bekræfter os i, at der er grundlag for flere uddannelsesmuligheder uden for de største byer. Til næste år vil der være endnu flere uddannelsesmuligheder i hele landet for vores unge, siger han.

I år udbydes i alt 887 uddannelsesudbud.