Ny udvikling: Facebook lukker omstridt gruppe

Facebook har ændret holdning og har lukket Offensimentum efter politianmeldelse.

Facebook har ifølge DRs oplysninger lukket Offensimentum. (Foto: © LOIC VENANCE, Scanpix)

Den omdiskuterede gruppe Offensimentum er blevet lukket af Facebook.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Facebook her til aften lukket gruppen Offensimentum, fordi den ikke lever op til Facebooks retningslinjer. Facebook har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.

Tidligere i dag ville Facebooks kommunikationschef i Norden, Peter Münster, ellers ikke give nogen indikationer på, at man ville lukke gruppen:

- Facebooks retningslinjer skal give plads til en masse forskellige slags grupper. En gruppe, der har til formål at dele hævnporno og mobning vil blive lukket med det samme. Men en gruppe om fx strikning skal blive liggende, på trods af enkelte brodne kar, sagde han til DR Nyheder.

Det er ikke klart, om der er tale om en permanent lukning, eller en midlertidig lukning, mens man renser gruppen for indhold, der bryder Facebooks retningslinjer.

Chikane efter kritisk artikel

Det sker i kølvandet på en politianmeldelse efter orkestreret chikane mod freelancejournalisten Karina, der har skrevet en kritisk artikel om gruppen.

Efter offentliggørelsen af historien er journalistens hjemmeadresse og telefonnummer blevet delt i Facebook-gruppen med denne opfordring til gruppens medlemmer: "Knep hendes liv".

- Jeg har tidligere skrevet om blandt andet digital svindel og svindlere på min blog, men der var jeg aldrig udsat for så meget chikane, som jeg har været efter at have skrevet en artikel om Offensimentum. Det er tankevækkende, siger Karina.

Bifalder lukning

Formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, bifalder lukningen af Offensimentum:

- Vi har kritiseret Facebook for mange ting, men det klæder dem, når de tager deres ansvar på sig.

- Det fjerner formentlig ikke det begreb, der hedder chikane på nettet og pres på journalister, skribenter og andre. Men på denne her måde får man sendt et tydeligt signal fra en meget tydelig aktør på området.

- Jeg går ikke ind for, at man skal lukke for ytringer. Men det er klart, at når der foregår ting, som er så ekstreme, og som det tilsyneladende også er dokumenteret i vores kollegas artikel, at der foregår brud på lovgivningen, så må en hoster også kunne lukke for aktiviteterne. En anden og meget bedre vej, er at vi bliver endnu bedre til at med vores børn og unge om de her ting.

Negativ adfærd flytter ud

Lykke Møller Kristensen er rådgiver i sociale medier, og forfatter til bogen 'Børn og sociale medier'. Hun er også glad for, at Facebook har lukket den omdiskuterede gruppe, men det løser ikke det grundlæggende problem med børn og unges dårlige opførsel på nettet.

- Det er godt nok, at Facebook statuerer en form et eksempel, når man synes, at der konkret har været en eller flere sager, hvor det gået for vidt. Men min bekymring er, at hvis den negative adfærd bare flytter ud i andre grupper på de sociale medier, så er vi lige vidt, for det er adfærden, at vi skal have fat i mere end bare den enkelte gruppe.

Mere med på sidelinjen

Hun opfordrer til, at forældrene er meget mere med på sidelinjen, når det gælder deres børn liv på nettet og på de sociale medier:

- Vi skal sætte meget tidligere ind over for de unge mennesker. Vi skal ikke tænke, at det her er et liv, som de selv skal køre. Vi har som forældre ikke rigtigt gået ind på det her område, det har ingen regler eller love, og det er ikke noget, som skolen underviser i. Vi er nødt til at tage fat i, hvordan sørger man for, at børn og unge får grundlagt gode vaner og ikke løber med ind i noget negativt. Det kan vi ikke regne med, at de selv kan finde ud af, for det kan de ikke.