Ny undersøgelse frifinder HPV-vaccine

Ny undersøgelse viser ikke øget risiko for alvorlig sygdom, hvis man har fået HPV-vaccinen.

Det vækker glæde i Kræftens Bekæmpelse, at forskningen nu kan slå fast, at der ikke findes en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige bivirkninger.

Piger i alderen 10-18 år skal ikke frygte for alvorlige bivirkninger, hvis de er blevet HPV-vaccineret.

Det slår en endnu ikke publiceret undersøgelse fast, der er lavet i samarbejde mellem Statens Serum Institut og Karolinska Instituttet i Sverige.

Undersøgelsen er den største på området foretaget blandt 1 million piger mellem 10 og 18 år i Danmark og Sverige - heriblandt 300.000 HPV-vaccinerede, fortæller Anders Peter Hviid, seniorforsker ved Statens Serum Institut, der står bag undersøgelsen:

- Dem (pigerne, red.) har vi så fulgt op og set på, hvad deres sygdomsmønstre er. Vi har helt op til 53 forskellige sygdomme, vi holder styr på i vores undersøgelse.

- Vi sammenligner, hvordan det ser ud med de sygdomme hos de vaccinerede piger i forhold til piger i en tilsvarende alder, der ikke har fået vaccinen, siger Anders Peter Hviid.

Adskiller sig ikke

Konklusionen er klar ifølge forskeren.

- Blandt de 53 sygdomme, som vi har kigget på, som er autoimmune sygdomme, neurologiske sygdomme og blodpropper, der har vi ikke fundet noget, der giver anledning til bekymring.

- Vi finder ikke, at der er et sygdomsmønster for de her sygdomme, der adskiller sig væsentligt fra dem, der får HPV-vaccinen og dem, der ikke får den, siger Anders Peter Hviid.

Glæder Kræftens Bekæmpelse

Det vækker glæde i Kræftens Bekæmpelse, at forskningen nu kan slå fast, at der ikke findes en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige bivirkninger.

Selv om Frede Olesen, formand i Kræftens Bekæmpelse understreger, at det stadig er vigtigt med løbende forskning, så er han dog glad for resultatet:

- Vi er meget, meget tilfredse med den her undersøgelse, hvor man har sammenlignet dem, der vaccineret med dem, der er uvaccineret uden at finde tegn på at en større hyppighed af alvorlig sygdom iblandt de vaccinerede, siger Frede Olesen.

Facebook
Twitter