Ny undersøgelse: Hård træning lindrer symptomer ved Alzheimer

For første gang nogensinde er motions positive effekt på patienter med Alzheimer i en tidlig fase bevist.

I en ny dansk undersøgelse forbedrede de patienter med Alzheimer i en tidlig fase, som passede et træningsprogram, både deres hukommelse og koncentrationsevne - modsat den gruppe af patienter, der ikke deltog i træningen (© Colourbox)

Motion er godt for både krop og sjæl. Det lyder som en kliché, men motion - især hård træning - kan faktisk, for patienter med Alzheimer i en tidlig fase, lindre symptomerne.

Det viser en ny dansk undersøgelse, som Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet står bag.

- Hård fysisk træning har en effekt på det psykiske velvære. Det har en effekt på fysisk funktion og kondition, og det har også en effekt på de intellektuelle funktioner, forklarer forskningsleder Steen Hasselbalch.

Almindelig træning kan også have effekt

I undersøgelsen forbedrede de patienter, som passede et træningsprogram, både deres hukommelse og koncentrationsevne - modsat den gruppe af patienter, der ikke deltog i træningen.

Træningsprogrammet bestod af konditions- og styrketræning tre gange om ugen.

- Hård fysisk træning har den største effekt, men det kan også godt være, at sådan noget som strækøvelser og anden form for træning har en effekt, siger Steen Hasselbalch.

De patienter, som skulle motionere, mødtes desuden i små grupper og trænede sammen. Det sociale kan også have været med til at øge patienternes velvære, mener Steen Hasselbalch:

- Jeg tror simpelthen, at det skaber en symptomlindring i sig selv.

Et godt skridt videre

Undersøgelsen har været undervejs i tre år og er den første, der dokumenterer motions symptomlindrende effekt.

Ifølge Steen Hasselbalch har undersøgelsens resultater stor betydning, fordi det kan være med til at give patienter med Alzheimer en bedre behandling.

- Vi vil gerne have, at de ikke udvikler sygdommen så hurtigt, og hvis det her kan være et alternativ - oveni den behandling, som vi ellers giver dem - er vi kommet et godt skridt videre, siger han.

Start med frisk gåtur

Patienter med Alzheimer kan have svært ved selv at arrangere den fysiske træning i samvær med andre.

Derfor anbefaler Steen Hasselbalch, at patienterne tager kontakt til deres kommune for at få hjælp og støtte til at dyrke mere motion.

Men selv mindre aktiviteter kan være en god start.

- Man kan også starte i det små og gå en tur og bare sørge for at holde sig aktiv i løbet af dagen, siger han.

Ukendt årsag til bedring

Selvom undersøgelsen beviser, at hård træning virker symptomlindrende hos patienter med Alzheimer i en tidlig fase, ved forskerne på Videnscenter for Demens endnu ikke, præcis hvordan det hjælper.

- Vi ved ikke, om det bare er fordi, personen får det bedre generelt, eller om der rent faktisk sker noget inde i hjernen, forklarer Steen Hasselbalch.

- Det skal vi til at undersøge nu.

Det anslås, at omkring 90.000 danskere lider af en demenssygdom - af dem har omkring 50.000 Alzheimer.