Ny undersøgelse: 'Hudvenlig' makeup kan også fremkalde allergi

Mange makeup-produkter indeholder et højt indhold af allergifremkaldende metaller.

Mange makeup produkter kan vise sig at indeholde allergifremkaldende metaller, selvom det ikke fremgår af varedeklarationen. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)

Det er ikke nok at undgå parfume og konserveringsmidler, når man køber øjenskygge eller læbestift.

Mange makeup-produkter indeholder allergifremkaldende metaller - også selvom de markedsføres som 'naturlige', 'allergitestede' eller 'hudvenlige'.

Det viser en ny undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark har gennemført.

- Vi har kigget på makeup, fordi der er nogle stoffer i, som ikke er deklarerede i produkterne, men som vi ved kan være allergifremkaldende, fortæller Rikke Bille, som er chef for Astma-Allergi Danmarks allergi-mærkning.

- Vi har købt 50 forskellige makeup-produkter indenfor et bredt udvalgt af brands og forskellige produkter såsom øjenskygge, pudder, læbestift og foundation, og så har vi sendt det til analyse og fået det testet for nikkel, bolt og kobolt, som er tre metaller, som man ved kan give allergi.

Forurening eller hovedbestanddel i farvepigmenter

De tre metaller, som kan være allergifremkaldende, findes både som forurening i farvepigmenter, som tilsættes makeup, og i nogle farvepigmenter udgør de ligefrem hovedbestanddelen.

Analysen viser, at 70 procent af produkterne indeholder krom, nikkel, kobolt eller kombinationer af de tre metaller i mængder, der overskrider den grænse, som af eksperter anses for forsvarlig i makeup. Det gælder også produkter, som ikke har angivet et eventuelt indhold af metaller på indholdsdeklarationen.

Forbrugerne kan således ikke vide sig sikre på indholdet af allergifremkaldende metaller i makeup-produkter, uanset om de vælger såkaldt hudvenlige produkter eller ej.

Kan ikke få allergimærkningen Den Blå Krans

På baggrund af videnskabelige undersøgelser og dialog med førende eksperter på området, anser Astma-Allergi Danmarks faglige eksperter en grænse på 1 ppm for både fornuftig og forsvarlig, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi.

Derfor kan makeup med et højere indhold af de tre metaller end 1 ppm ikke få allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

- Der er ikke særligt megen viden om hvor meget, der er i de her produkter eller hvad konsekvensen er. Men vi ved, at de som ringer ind til vores rådgivning, siger, at de oplever gener fra makeup, hvis de er allergiske overfor et af de her tre metaller. Og nogle gange hjælper det at skifte makeup eller helt at stoppe med at brug makeuppen, fortæller Rikke Bille.

Voldsom kløe og sår

De gener, som brugerne oplever, er eksem på huden, der giver en voldsom kløe og kan udvikle sig til sår.

- Vi ved, at der er mange kvinder, som synes, at deres livskvalitet er påvirket af at rende rundt med eksem i ansigtet, og man sagtens forestille sig, at det ikke er særligt sjovt, siger Rikke Bille.

Som forbruger kan man på nuværende tidspunkt kun vide sig sikker på, at makeup-produkter ikke indeholder metaller over det anbefalede niveau, når de har allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, konstaterer Rikke Bille.

FacebookTwitter