Ny undersøgelse: Indendørs tørring af vasketøj kan være farligt

Ny forskning fra Skotland viser, at når du tørrer tøj inden for, så provokerer det helbredet hos mange og astmatikere og andre med allergi.

Rigtig mange mennesker tørrer vasketøjet inden døre. Det viser en ny skotsk undersøgelse. Her havde 87 procent af de adspurgte i Glasgow slået tørrestativet op i stuen eller soveværelset. (© Colourbox)

Det nyvaskede tøj på tørrestativet med sokker, bluser og undertøj i soveværelset, mellemgangen eller et hjørne af stuen udgør en sundhedsfare for mange og kan være direkte farligt for allergikere og folk med astma.

Og rigtig mange mennesker tørrer vasketøjet inden døre. Det viser en ny skotsk undersøgelse. Her havde 87 procent af de adspurgte i Glasgow slået tørrestativet op i stuen eller soveværelset. Det skriver BBC.

Ud af de mange skotske hjem, der tørrer tøj indendørs, var der i 75 procent af hjemmene så meget fugt i luften, at skimmel og mug kunne vokse. Desuden blev en særlig svampespore, der er kendt for at give lungeinfektioner, fundet i luften i hver fjerde hjem.

Dekorerer hjemmet med vasketøj

- Nogle havde bogstaveligt talt dekoreret deres hjem med vasketøj, og fra bare en vask bliver over to liter vand frigivet til luften, fortæller forsker Rosalie Menon fra Mackintosh Environmental Architecture Research Unit i Glasgow til BBC.

At folk i så stor stil tørrer tøj indenfor kommer ikke bag på Astma-Allergi i Danmark. Det siger rådgivningschef fra forbundet, Betina Hjorth til DR Nyheder.

- Jeg tror, at tallet kan være lige så højt her hjemme. Vi har efterhånden ikke så mange muligheder for at tørre tøjet indenfor, fordi tørrelofter- og kældre er bygget om. Om vi har meget tøj, vi ikke nænner at komme i tørretumbleren.

Betina Hjort sidder også og passer forbundets telefonrådgivning og kender også derfra til tørrevaner.

Fremprovokerer symptomer

- Mange ringer og siger, de har problemer med fugt og gener fra indeklimaet, og når vi taler om deres tørre tøjvaner, så bliver de ofte overrasket over, at vådt vasketøj i stuen kan genere så meget.

Det er de to liter fugt fra en helt almindelig maskinefuld vådt vasketøj, der er farligt for allergikere og astmatikere. Fugten giver nemlig husstøvmider meget bedre vilkår, så der bliver mange flere af dem end i rum uden høj fugt.

Husstøvmider fremprovokerer symptomer og udbrud. Og jo flere husstøvmider, des flere symptomer.

Betina Hjorth anbefaler at tørre tøj uden for. Og hvis tøjtørring endelig skal ske inde i huset eller lejligheden, så SKAL det være i et rum med både varme og ventilation.