Ny undersøgelse slår fast: 'Vi har for første gang en vaccine mod en kræftsygdom'

En dansk undersøgelse viser, at HPV-vaccinen er så effektiv, at vi på sigt kan udrydde livmoderhalskræft.

HPV-infektioner kan medføre celleforandringer i livmoderen, der kan forårsage kræft. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Livmoderhalskræft? Det var noget, kvinder fik i gamle dage.

Det svar kan blive en realitet ude i fremtiden.

For en ny, stor dansk undersøgelse kan nu konkludere, at HPV-vaccinen ikke bare mindsker risikoen for forstadierne til kræft, men at den faktisk mindsker risikoen for helt at få livmoderhalskræft med 86 procent, så man på sigt helt kan vinke farvel til sygdommen.

Og det glæder DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling.

- Det, vi ikke må glemme, er, at hvert år får cirka 370 kvinder i gennemsnit livmoderhalskræft, og ud af dem dør cirka 100 af det. Her har vi for første gang en vaccine mod en kræftsygdom, der kan redde rigtig mange mennesker. Det er kæmpe fremskridt.

- Tænk, at vi nu har en vaccine mod en kræftsygdom, siger han.

Og til spørgsmålet om HPV-vaccinen er den første vaccine, der kan kurere en kræftsygdom, svarer professor og kræftforsker Susanne Krüger Kjær, der er kvinden bag undersøgelsen:

Læge og journalist Peter Qvortrup Geisling er stærkt begejstret for de nye resultater. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

- Det er det. Uden HPV-infektioner er der ingen livmoderhalskræft. Det er også derfor, man har satset på denne vaccine, da der er en utrolig stærk sammenhæng mellem HPV-infektioner og livmoderhalskræft.

Undersøgelsen omfatter 900.000 danske kvinder fra 17-30 år, hvor 40 procent af dem er vaccineret, inden de var fyldt 17.

Resultaterne viser, at man er 86 procent beskyttet mod livmoderhalskræft, hvis man får vaccinen, inden man er fyldt 17 år. Hvis man har fået vaccinen imellem 17 og 19 år, er man beskyttet med 68 procent.

Og de høje beskyttelsestal har en stor betydning.

- Udover at den beskytter 86 procent, hvilket jeg ikke kan få armene ned over, så skal vi også huske, at de kvinder, der får livmoderhalskræft, ofte er yngre kvinder. Måske har de nået at få børn og starte familie. Og den familie kan blive fuldstændig pulveriseret, hvis mor dør af livmoderhalskræft. Så det er et fantastisk resultat, undersøgelsen viser, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Siden 2006, hvor HPV-vaccinen blev godkendt, har Susanne Krüger Kjærs afdeling på Kræftens Bekæmpelse bland andet vist, at vaccinen mindsker risikoen for svære forstadier til livmoderhalskræft, men sammen med en svensk undersøgelse er de nye danske resultater de første i verden, der har kunnet dokumentere effekten af HPV-vaccination i forhold til hyppigheden af livmoderhalskræft.

- Man har været nødt til at vente noget tid med den konklusion, da vaccinen er så ny, og fordi det tager lang tid, før kræftsygdommen udvikler sig, siger DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling.

I Danmark får piger og drenge tilbudt vaccinen gratis, når de fylder 12 år. (Foto: JESSICA RINALDI © Scanpix)

Ikke kun i Danmark

I Danmark er livmoderhalskræft en af de kræfttyper, vi forebygger mest effektivt. Men på verdensplan er livmoderhalskræft en af de kræftsygdomme, hvor der er stor ulighed set på global plan.

Men i fremtiden kan dette være fortid.

- De lande, hvor man vaccinerer mod HPV, er også i mange tilfælde der, hvor man også har screening mod livmoderhalskræft, og her kan man stort set fjerne livmoderhalskræft helt i fremtiden, og det er jo fantastisk. Så det har en kolossal betydning. Ikke kun for Danmark, men forhåbentlig for hele verden.

- Det er vigtigt at HPV vaccination også når u-landene, da de har den største forekomst af livmoderhalskræft, fortæller Susanne Krüger Kjær, der er professor og kræftforsker ved Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse.

Og den iagttagelse har Peter Qviortrup Geisling også gjort sig.

- Nu er vi i smørhullet, der hedder Danmark, men den her vaccine kan også få en kæmpe betydning på verdensplan, for eksempel i Afrika. Den vil kunne komme til at redde så mange menneskeliv, siger han.

- Vi vil se et kæmpe dyk af kvinder, der dør af livmoderhalskræft i løbet af et par år. Man får gjort et kæmpe indhug i sygdommen, fortsætter han.