Når et barn bliver ramt af kræft, er det ikke kun selve behandlingen, der er afgørende for, om barnet overlever.
Barnets sociale baggrund betyder også noget, viser en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet har lavet.
Risikoen for, at et barn med kræft dør, er ifølge undersøgelsen større, hvis forældrene er skilt, hvis barnet har søskende, og hvis forældrene er lavtuddannede.
- Det kom bag på os, siger overlæge Susanne Dalton fra Kræftens Bekæmpelses forskningscenter.
- Vi havde ikke forventet, at der var så stor social ulighed i forskellen. Vi troede, det var så optimalt, som det kunne være, siger hun.
Hvert år dør cirka 30 børn af kræft i Danmark, men hvis man kunne udligne den forskel, der skyldes børnenes sociale baggrund, ville flere overleve, forklarer Susanne Dalton.
- Så ville der være tre til fem børn mindre om året, som dør, siger hun.
Et kræftforløb er krævende
Undersøgelsen giver ikke noget klart svar på, hvorfor der er forskel på overlevelsen afhængig af social baggrund. Men forskerne forklarer, at det formentlig skyldes, at et kræftforløb kræver enorme ressourcer af forældrene, og at ikke alle forældre har de ressourcer.
- Det er svært at agere i et komplekst sundhedssystem. Det kan også være svært at vide, hvornår man skal reagere, når ens barn får det dårligt. Og så er det også svært, hvis man ikke har nogen at dele belastningen med, siger Susanne Dalton og forklarer, at et kræftforløb indebærer mange og lange hospitalsindlæggelser.
Samtidig skal forældrene holde styr på medicin, hjemmebehandling og undersøgelser.
- Og der er bare forskel på, hvor mange ressourcer forskellige familier har i forskellige grupper af samfundet, siger Susanne Dalton.
Undersøgelsen er baseret på alle de 3.797 børn fra 0 til 18 år, der fik konstateret kræft i perioden 1990 til 2009.
I aften kan du se mere om ulighed i sundhed, når DR1 sender sidste program i serien "En syg forskel". Det er klokken 20.45.