Hpv-vaccine

Ny version af hpv-vaccine beskytter mod kønsvorter og analkræft

Fra marts til august i år blev der givet cirka 4.200 hpv-vaccinationer hver måned.

Udover at beskytte mod livmoderhalskræft beskytter den nye version af hpv-vaccinen også mod 84,5 procent af alle tilfælde af analkræft hos både mænd og kvinder. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Fremover vil de piger og kvinder, som vaccineres med hpv-vaccinen, være endnu bedre beskyttet.

Statens Serum Institut har netop afsluttet et udbud om en ny vaccine, som vil blive tilgængelig i løbet af efteråret.

Den nye version af hpv-vaccinen er en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 89,5 procent af de typer hpv, som giver livmoderhalskræft.

- Vi får en endnu bedre vaccine end den, vi allerede har. Det er en vigtig investering i sundhed, som jeg håber endnu flere vil benytte sig af, udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i en pressemeddelelse.

Den hidtidige version af vaccinen har været en to-valent type, som har beskyttet mod omkring 71 procent af de typer hpv, som giver livmoderhalskræft. Det oplyser Sundhedsministeriet til DR.

Beskytter mod andre kræftformer

Udover at beskytte mod livmoderhalskræft beskytter den nye version af hpv-vaccinen også mod 84,5 procent af alle tilfælde af analkræft hos både mænd og kvinder.

Alle hpv-vacciner beskytter desuden mod kræft i skeden og kræft i de udvendige kvindelige kønsorganer, oplyser Statens Serum Institut.

Hpv forårsager også en række andre kræftformer som mund- og svælgkræft og peniskræft, men der findes endnu ikke nok dokumentation for at vaccinerne også forebygger disse kræftformer.

Den nye version af hpv-vaccinen, som vil blive markedsført under navnet Gardasil 9, blev valgt på baggrund af et rutinemæssigt udbud, som Statens Serum Institut gennemfører med jævne mellemrum.

Flere piger får vaccinen

For få uger siden viste tal fra Statens Serum Institut, at flere piger får vaccinen.

Fra marts til august i år blev der givet cirka 4.200 hpv-vaccinationer hver måned sammenlignet med cirka 2.200 vaccinationer om måneden sidste år.

Omkring hver tredje pige født i 2003 er færdigvaccineret. 55 procent af piger født i 2002 har fået det sidste vaccinationsstik.

Andelen af færdigvaccinerede piger fra årgang 2004 er ligeledes steget fra 12 procent til 22 procent i løbet af fire måneder.

Facebook
Twitter