Ny viden om tarme kan hjælpe fede

Ny forskning viser, at forskellige typer tarmflora kan have stor betydning for evnen til at optage kost og medicin.

Der er blodtyper, vævstyper - og nu muligvis også tarmbakterietyper.

Et nyt stykke forskning viser, at alle mennesker, uanset køn, alder, nationalitet og geografi kan opdeles efter tre klynger af bakteriearter i deres tyktarm, såkaldte enterotyper.

Kan være et nyt biologisk fingeraftryk

Det fortæller en af de danske forskere bag undersøgelsen, Oluf Borbye Pedersen, professor ved Lundbeck Fondens Genforskningscenter, LuCamp og Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet.

- Vi ved det endnu ikke, men der er meget, der tyder på, at vi står over for et nyt biologisk fingeraftryk, der på nogle måder kan sammenlignes med blodtyper og vævstyper. Sådan er det måske også med tarmbakterieklynger, siger Oluf Borbye Pedersen.

Hvis du har behov for en blodtransfusion, er det meget vigtigt, du kender din blodtype, og har du behov for en hjertetransplantation, så er det vigtigt at kende til, hvilke vævstyper du har.

- Opdagelsen kan formentlig have betydning for fremtidig individualiseret kostrådgivning og ordination og udvikling af lægemidler, som optages gennem mave- tarmkanalen. Men det er indtil videre en hypotese, siger Oluf Borbye Pedersen.

Skræddersyet kostvejledning bliver måske muligt

Ved at kende til sine tarmbakterieklynger, vil det måske blive muligt at få en mere skræddersyet kostrådgivning. På den måde kan det få stor betydning for det enkelte menneskes helbred.

- Nogle af enterotyperne er beriget med bakteriearter, som nedbryder madrester i tyktarmen og derfor formodes at påvirke stofskiftet, og andre menes at være involveret i dannelse af visse former for b-vitaminer og c-vitaminer, siger forskeren.

- Vi håber i løbet af et års tid at være nået meget langt med forståelsen af, hvilken betydning enterotyperne har for sundhed og sygdom. De sygdomme, vi arbejder meget med er blandt andet fedme og type 2 diabetes.

Det er den internationale forskergruppe MetaHit, der arbejder intensivt med at udforske, hvilken betydning de forskellige enterotyper har.