Ny video-chat trender i flere folkeskoler: Klasse var vidne til overgreb mod barn

En ny video-chat-side trender lige nu blandt elever i folkeskolealderen.

Lærke Hermansen og Sia Marie Jørgensen har tidligere været på OmeTV med klassekammeraterne, men er det ikke længere.

Flere skoler advarer nu mod en populær app, hvor børn helt ned til 12 år uforvarende kan få en direkte videoforbindelse til voksne, der er nøgne, onanerer eller i ekstreme tilfælde udfører overgreb på børn.

Med få klik kan man via OmeTV, der både fungerer som hjemmeside og app, helt anonymt klikke sig igennem direkte video-forbindelser, som folk fra hele verden har oprettet.

Begge parter bliver altså præsenteret med videoforbindelse med det samme, og det betyder, at børn og unge med få klik kan ende med at se videoer, der slet ikke er egnet for børn.

Flere skoler advarer derfor nu forældrene om hjemmesider som blandt andet OmeTV.

Det har man for eksempel gjort på Bøgeskovskolen i den midtjyske by Bjerringbro, fortæller Michael Malmkvist Jensen, der er pædagogisk afdelingsleder på Bøgeskovskolen.

- Det, vi hører, er, at nogle af eleverne oplever at blive krænket derinde. Når man kommer ind på et chatforum, bliver man mødt med kønsdele eller vulgært sprog eller noget i den stil. Det får mig selvfølgelig til at reagere, for så bliver jeg bekymret for børnene, siger han.

- Min bekymringer er, at der er nogle børn, der bliver udsat for nogle krænkelser af seksuel karakter, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, siger han.

Var vidne til overgreb mod barn

I 7.b på Bøgeskovskolen har eleverne førhen haft det sjovt med at klikke sig rundt på OmeTV.

- Hvis vi er i skolen, er der rigtig mange andre skoler eller børn. Det kan være, de sidder 10 samlet, og så kan vi snakke med andre skoler, om hvor de er fra eller sådan noget, siger 12-årige Lærke Hermansen.

En specifik oplevelse har dog sat en stopper for klassens færden på mediet, fortæller de.

- Det var en voksen mand, der sad og gjorde alt muligt ved sit barn, fortæller Sia Marie Jørgensen på 13 år.

- Hun var nok omkring seks-syv år. Det var fra Kina eller Japan. Det virkelig der, hvor vi stoppede fuldstændig. Alle fra klassen. Vi var sådan helt, hvordan kan folk gøre sådan noget?, lyder det fra Lærke Hermansen.

Episoden blev anmeldt, siger pigerne, og oplevelsen blev talt godt igennem med en lærer.

Hør pigerne fortælle om oplevelsen i videoen herunder ved at klikke play:

Flere forældre henvender sig om trenden

Det er netop én af de farer, der er ved apps som denne, fortæller Jonas Ravn, der er projektleder og oplægsholder ved Center for Digital Pædagogik.

På det seneste er der tikket flere henvendelser ind fra skoler, der er bekymrede for OmeTV.

Det er ikke første gang, at sider som denne hitter blandt børn og unge, lyder det.

- Det er én i en række af medier, der kommer og går, fortæller Jonas Ravn.

- Typisk vil det være, fordi børnene har set nogen lave noget sjovt med den eller grænseoverskridende - måske på Youtube.

Selv om apps som OmeTV er lavet med et relativt godt formål med tanke på at forbinde mennesker verden over, fortæller projektlederen, skaber det altså problemer for børn og unge.

- For eksempel har der været rigtig meget med onani, nøgenhed og seksualitet, men også decideret overgreb, så kan du komme til at se noget, du virkelig ikke havde lyst til, for du har ikke mulighed for at screene det, inden du kommer hen til det. Du trykker næste og bom, så får du det smidt op i hovedet.

Derfor bifalder Jonas Ravn også, at flere skoler gør forældre opmærksom på, at sider som OmeTV eksisterer, og han råder forældre til at tage en stille og rolig snak med sit barn - uden løftede pegefingre.

- Det med at gribe historien, når de er i medierne og sige, det her er jeg faktisk lidt bekymret for, kan du ikke lige fortælle mig, hvad det er? Altså spørge ind til det og vise en interesse.

Ligner noget, der er for børn

Hos Børns Vilkår mener man, at video-siden har et alt for børnevenligt udtryk, der sender et forkert signal.

- Det er et nyt chat-sted, som ligner noget, der er for børn, men som i virkeligheden ikke er for børn, forklarer Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

Derudover mener hun, det er et problem, at danske YouTubere, der for mange små børn har stjernestatus, promoverer chatstedet.

- Når de inviterer børn ind på den her side, som jo i mange tilfælde ikke er for børn, synes vi, de har et medansvar. Det synes vi, de skal stoppe med, siger Sanne Lind.

Hvad bliver det næste?

Det kræver heller ikke nogen oprettelse af en bruger for at færdes på mediet. Man kan derfor anonymt at klikke sig rundt mellem de forskellige brugere, og det vækker også bekymring på Bøgeskovskolen, fortæller Michael Jensen.

- Det er meget simpelt og nemt at sige alt muligt til folk, fordi det er omkostningsfrit. Du kan bare trykke på næste, og så er du videre.

Snapchat eller andre medier har børnene mulighed for at blokere andre brugere – på OmeTV har de ikke nogen indflydelse på, hvad der bliver præsenteret for dem i den anden ende, forklarer han.

- Her er det lige på, og jeg ved godt, at du kan trykke på næste, men det fjerner ikke det billede, man får oppe i hovedet. Jeg tænker, det er der, udfordringen ligger, for hvad er den næste app? Den bekymring, tænker jeg, vi kan have som forældre og skole.

Selvom appen også er væk fra Lærke Hermansen og Sia Marie Jørgensens telefoner, vil de to piger aldrig glemme, hvad de så.

- Det der billede med ham manden og hans datter. Det er et billede, jeg tror, alle fra vores klasse altid vil have. Hele tiden. Det er derfor, vi stoppede med det samme, fortæller 12-årige Lærke Hermansen.

DR har forsøgt at komme i kontakt med OmeTV med henblik på at få en kommentar, men de er ikke vendt retur på DRs henvendelser.

Hvordan beskytter du dit barn på nettet? Det kan du spørge Jon Kristian Lange fra Red Barnet om lige her.