Ny virkelighed i lufthavnen: På 15 sekunder kommer du gennem security - så længe du har mundbind på

Mens tog og metro efterhånden ligner sig selv, er Københavns Lufthavn stadig langt fra normalen.

Lufthavnen har især fået mange spørgsmål fra rejsende, om man må bruge et hjemmelavet mundbind til rejsen. Det må man ikke, siger Susanne Rose Plum, der er passagerchef i Københavns Lufthavn. (© Dr)

- For en time siden havde vi en, som købte 20. Der er også nogle som køber mange, for eksempel 12 eller 14.

Mie Kastberg har siden midten af juni solgt utallige mundbind fra Caffeines flytbare kaffevogn ved terminal tre. Her ankommer mange mennesker til lufthavnen med tog, metro eller taxa.

- Hvis man skal på en lang tur eller har mellemlandinger undervejs, skal man også have mange mundbind med, for de skal skiftes hver tredje-fjerde time, siger hun.

For fire måneder siden ville Mie ikke have troet på, at hun i den normalt travle sommerperiode skulle stå i en halvtom terminal og sælge mundbind i en kaffevogn.

- Det er nok omkring hver tredje kunde, der køber mundbind, siger Mie Kastberg.

Men der har ikke været særligt mange kunder den seneste måned i forhold til, hvad der ville være i en normal juni. Passagertallet er faldet massivt på knap 95 procent, og i løbet af hele måneden har godt 150.000 mennesker rejst gennem lufthavnen. Det svarer til 4.870 passagerer om dagen.

 • Mie Kastberg arbejder normalt i Caffeines café lidt længere nede i terminalen. Siden midten af juni har hun og en anden kollega sendt utallige rejsende sikkert afsted. (© Dr)
 • Kiosken bag vognen er stadig lukket ligesom rigtig mange forretninger i afgangshallen stadig er. (© dr)
1 / 2

Ti meter bag Mie, hvor passagerer checker bagage ind, signalerer skilte, plakater, mærkater i gulvet og personale med visir, at man nu er på vej ind i en mundbind-zone. Derfra kræves det, at man dækker både næse og mund. Og det gælder altså helt indtil, man krydser udgangen i den lufthavn, man ankommer til.

Faktisk er det kun, hvor Mie står i lufthavnen, at der ikke er krav om at bære mundbind.

Inde i terminalen virker der til at være lige så meget personale, som der er passagerer. Køerne til check-in er væk, bænkene er tomme, og folk holder afstand og går i buer udenom hinanden.

I enden af terminalen står der normalt bunkevis af mennesker med flag og er klar til at kramme hjemvendte venner og familie. I dag er det område helt tomt, og velkomsten er i stedet rykket udenfor.

 • Man skal bære mundbind fra rejsens start til slut - med undtagelse, når man spiser eller drikker. (© Dr)
 • Lufthavnen opfordrer til at holde en stol mellem andre, medmindre man rejser sammen. (© Dr)
 • Udenfor har lufthavnen lavet et nyt område, hvor man både kan tage i mod og sige farvel til sine venner og familie. (© Dr)
1 / 3

I mundbind-zonen står Maria Rotseth og Rikke Petterson og tjekker bagage ind. Efter en uge i København med shopping og Tivoli skal de hjem til Stavanger i Norge.

- Det bliver tre-fire timer med mundbind. Jeg bruger dem på job, så jeg er vant til det. Men det er lidt klamt, siger Rikke Petterson, som er sygeplejerskestuderende.

Afgangstavlerne viser, at flytrafikken stadig er langt fra at ligne en normal sommer. Lige nu er lufthavnen oppe på 15.000 passagerer, som svarer til 15 procent af de normale flyvninger for perioden.

For tre måneder siden var det antal nogle dage helt nede på 500 passagerer om dagen. Terminal 3 er stadig halvtom, selvom der er kommet markant flere til end for en måned siden. Uanset om man skal tjekke ind, aflevere bagage eller handle i en kiosk, kommer man hurtigt til.

Mens de fleste fly holdt parkeret i rækkevis på landingsbanerne, var der en periode, hvor 7-eleven var den eneste åbne kiosk ved terminalen. Og selvom kunderne var få, var der stadig forretningsrejsende og folk på arbejde i lufthavnen, som skulle betjenes.

Patrick Elm er butiksbestyrer i 7-eleven, og han var glad for, at butikken stadig var åben, mens meget andet var lukket. For butikkens kunder kunne 7-eleven repræsentere noget normalt i en meget unormal situation, siger han.

- Det er vigtigt for os at snakke med gæsterne. Både med dem, som tager ud, men også med dem der lander. For mange af dem, er vi nogle af de første, de møder, siger butiksbestyrer Patrick Elm. (© Dr)

- I perioden efter 11. marts gjaldt det om at holde fanen højt og vise, at vi stadig var der for vores kunder - også i krisetider, siger Patrick Elm.

Rundt i terminalen og på vej til security er gulvet plettet med blå klistermærker.

 • På nogle tidspunkter af dagen virker det til, at der er mere personale end der er passagerer. (© Dr)
 • Hvis man er i høj-risikogruppe anbefales det stadig, at man holder to meters afstand. (© dr)
1 / 2

Og det er ikke helt tilfældigt, at de er runde, siger Susanne Rose Plum, der er passagerchef i lufthavnen.

- Ved en linje ved man ikke, om det er i den ene eller den anden ende, man skal stå. Men med cirkler er der ingen tvivl om, hvor man skal stå.

Under en normal sommer vil turen gennem security være noget af det, der kan udfordre tålmodigheden for mange. Der plejer at være tætte køer med sommerrejsende børnefamilier, hvor afstand er noget, man kan tænke sig til.

 • Korte køer med få mennesker i lufthavnen. For fire måneder siden var køerne fyldt med rejseglade skiløbere. (© Dr)
 • De kasser, som man bruger til at lægge sine egendele i, mens de bliver scannet, spritter personalet af en gang i timen. (© Dr)
1 / 2

I dag er rækkerne tomme og det virker til, at passagererne aldrig har rejst på andre måder end den måde de gør nu, med et halvt dækket ansigt og god afstand. Hele security-området er roligt, og de få rejsende der er, kommer hurtigt igennem.

Under coronapandemien har ventetiden nogle dage været helt nede på 15 sekunder.

Troels Stjernholm er security superviser og står og vurderer hvor mange security-poster, der skal åbnes. Han har været på arbejde gennem de seneste måneder, og fortæller, at folk har været gode til at rette ind i den nye hverdag.

- Det, at alle går med et mundbind, er med til at skabe 'a new normal', og så er det ikke mærkeligt at gøre det, siger Troels Stjernholm.

På den anden side af security mødes passagerne af tax free-området, som netop er åbnet efter at have været lukket i tre måneder. Længere ude mod afgangshallerne er mange af butikkerne stadig tildækket af gitter med sedler på vinduerne om, at de holder foreløbig lukket.

 • Efter tax free har været lukket i fire måneder, har de nu åbnet for de rejsende. (© Dr)
 • Over højtalerne husker personalet de rejsende på at bære mundbind og holde afstand. (© Dr)
 • I dag åbner 20 ud af 146 butikker og serveringssteder, som længe har haft lukket. (© Dr)
 • Lagakagehuset har hele tiden været åbnet som en af de eneste tre butikker ved afgangshallen. (© Dr)
1 / 4

I dag forventer lufthavnen at have 15.000 passagerer gennem både ud- og indrejse. Destinationerne er primært europæiske byer.

Dicte Madsen og Nikolaj Funch venter på deres fly til Malaga, hvor de skal leje en bil og køre til Marbella. For dem er sommer i Spanien nemlig det, de "plejer at gøre om sommeren".

- Vores venner har ikke sagt noget negativt til, at vi tager afsted. Jeg tror, de er jaloux, siger Dicte Madsen. (© Dr)

- Vi har været på apoteket af to omgange og købt 50 mundbind. Ellers har vi ikke forberedt os så meget. Vi tager det lidt, som det kommer.

Selvom de fleste har pakket et eller flere mundbind i tasken hjemmefra, er omkring hvert tredje køb i Caffeine-vognen ved terminal 3 fortsat det populære værnemiddel.

Mie Kastberg synes, at coronakrisen har gjort det sjovere at betragte og snakke med de rejsende. For en måned siden sagde mange til hende, at lufthavnen var blevet et spøgelsessted. Men nu er det som om, det har forandret sig lidt igen, siger hun.

- Jeg kan godt mærke, folk vil snakke. Folk synes, det er sjovere, når de har lidt mere at fortælle, fordi de ikke har kunnet snakke med så mange andre end deres nære venner og familie. Man får nogle andre samtaler nu. Det synes, jeg er hyggeligt.

Facebook
Twitter