Ny Word-funktion vil rette ord som formand og politimand: 'Det var mere dækkende for 80 år siden'

Microsoft tester 'inkluderende sprogbrug' som en del af stavekontrollen i nyt Word-program. 

Microsoft er ved at udvikle en ny funktion, der skal foreslå rettelser i Word, så brugerne kan skrive mere inkluderende. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Hvis du skriver 'formand', vil Word foreslå at rette ordet til 'forperson'.

Og hvis du skriver 'politimand', vil skriveprogrammet komme med forslaget 'politibetjent'.

Microsoft vil hjælpe brugerne med at skrive inkluderende, og derfor tester it-giganten i øjeblikket en ny funktion, hvor stavekontrollen foreslår alternative ord eller udtryk. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Funktionen er ved at blive afprøvet i en beta-version i USA, og det ligger endnu ikke fast, om det bliver en del af den danske udgave. Men Anders Thomsen, der er direktør for politik i Microsoft Danmark, fastslår, at "inklusion og mangfoldighed er grundlæggende værdier" for virksomheden.

- Det er nogle værdier, vi også tager med i forhold til udviklingen af vores produkter, siger Anders Thomsen, direktør for politik i Microsoft Danmark.

Han siger, at den ny funktion kan sammenlignes med en synonym-ordbog, som man selv kan vælge, om man vil bruge eller ej.

- Vi har en masse funktioner i vores produkter, som kan hjælpe brugere, og hvis nogen ønsker hjælp til at skrive mere inkluderende, så vil de få mulighed for det.

'Et mere kønsneutralt ord'

Anders Thomsen nævner selv ordet 'politimand' som et eksempel på et ord, der "var mere dækkende for 80 år siden."

- Hvis man skriver politimand, kan det være, at man får forslaget politibetjent, fordi det er mere kønsneutralt. Og det giver god mening, for vi har jo også en diskussion om det kønsopdelte arbejdsmarked, og eftersom der kommer flere og flere kvinder i politiet, er politibetjent i dag et mere præcist ord end politimand, der måske var mere dækkende for 80 år siden, siger Anders Thomsen.

Microsoft Danmark kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse mere om, hvilke ord og udtryk funktionen vil omfatte.

Anders Thomsen siger dog, at "det er mit indtryk, at inklusions-tankegangen ikke kun er begrænset til køn, men at man kigger bredere på inkluderende sprogbrug - eksempelvis også i forhold til etnicitet eller sygdomme."

Kvinfo: Et godt initiativ

Henriette Laursen, der er direktør i Kvinfo, kalder det et godt initiativ.

- Det er godt at kalde mennesker dét, de gerne vil kaldes, og et af de gode eksempler er jo, at vi ikke længere siger handikappede, men at vi siger 'personer med handikap', siger Henriette Laursen.

Hun tilføjer at "ord skaber virkelighed," og at de kan være med til at skabe stereotyper.

- Når vi for eksempel bliver ved med at sige politimand, fastholder vi en forestilling om, at en politibetjent er en mand, siger Henriette Laursen.

Professor: Vigtigt at bevare redigeringsretten

Bent Meier Sørensen, der er professor i organisationsfilosofi ved CBS, er dog skeptisk over for de amerikanske tech-giganters indflydelse på vores sprog.

- Det, man kan frygte, det er, at vi kommer til at mangle en løbende bred dialog om, hvilke ord vi kan bruge, siger professor Bent Meier Sørensen til Kristeligt Dagblad.

Han tilføjer, at det er "vigtigt at bevare redigeringsretten over vores eget sprog."

Microsoft Danmarks direktør for politik understreger dog, at det er en funktion, som man kan slå til og fra.

- Vi tvinger ikke nogen til at bruge det, og vi vil bestemt ikke blande os i, hvordan folk skriver, men vi vil gerne hjælpe folk, hvis de ønsker det, siger Anders Thomsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter