Nybagte forældre køber sig til mere hjælp fra private jordemødre

Sparekniven på barselsafdelingerne har ført til, at gravide kvinder kan købe sig til pleje i privat sektor.

Siden 2011 er udbuddet af privat hjælp og pleje til nybagte forældre vokset markant, oplyser Jordemoderforeningen (Foto: © LOIC VENANCE, Scanpix)

Individuel fødselsforberedelse, hjælp til amning eller flere dages ophold et sted med en jordemor på vagt døgnet rundt.

Det er nogle af de private tilbud, gravide kvinder og deres familier i stigende grad benytter sig af som konsekvens af nedskæringer på barselsafdelinger, skriver Berlingske.

Sparekniven har ført til, at der er groet en privat sektor frem, hvor de gravide kan købe sig til omsorg før, under og efter fødslen.

Tilbuddene spænder fra forberedelse til fødslen, private fødeklinikker og personlige jordemødre, man selv kan tage med på barselsgangen.

Siden 2011 er udbuddet vokset markant, oplyser Jordemoderforeningen, som har registreret 59 privatpraktiserende jordemødre på deres hjemmeside.

Et af de private tilbud ligger ved Tønder. På et barselsmotel kan familierne her bo i fire dage for 13.000 kroner og få hjælp døgnet rundt efter fødslen.

Bag tilbuddet står Anette Abildgaard, som har 18 års erfaring som jordemor.

- Jeg har det egentligt skidt med at være med til at skabe et A- og et B-hold, men jeg synes, forældrene fortjener at få muligheden, siger hun til Berlingske.

Jordmoderforeningen er bekymret over udviklingen og frygter større ulighed.

  • Sådan er det i det offentlige

  • Indlæggelsestiden på barselsafdelingerne i løbet af 15 år er bragt ned fra fire døgn til få timer.

  • Det betyder, at kvinder, der føder for anden gang, ofte sendes hjem fire til seks timer efter fødslen, mens førstegangsfødende oftest tilbydes at blive natten over, hvor der er hjælp til amning, og hvad man ellers har brug for.

/ritzau/