Nydanske unge er bedst til at tale aarhusiansk

Aarhusianske unge fra områder med mange indvandrere gør op med fordomme om sprog.

Aarhusianske unge fra områder med mange indvandrere gør op med fordomme om sprog. De taler nemlig mere aarhusiansk end deres jævnaldrende med dansk oprindelse. Arkivfoto. (Foto: © Heine Pedersen)

Ifølge en ny ph.d.-undersøgelse skal man således ud i flygtninge- og indvandrerkvartererne i det vestlige Aarhus for at finde ærkeaarhusiansk, skriver Politiken onsdag.

Det er lektor på læreruddannelsen i Silkeborg Mette Vedsgaard Christensen, der har registreret, at mens danskerne generelt er begyndt at lægge sig tættere op ad rigsdansk, fastholder unge fra de områder, hvor der bor mange med flygtninge- og indvandrerbaggrund, den aarhusianske sprogtone med brug af udtryk som ikkå og sår'n.

- De er konservative

Mette Vedsgaard Christensen ser en interessant pointe i, at hendes undersøgelse af sprogvaner vender op og ned på fordommene:

- Vi har sædvanligvis opfattet indvandrere som en gruppe, der forandrer sproget, men mine undersøgelser viser, at de faktisk er konservative og bevarer sprog og dialekt. Måske skal vi til i højere grad at betragte den her befolkningsgruppe som medskabere af det danske talesprog, siger hun til avisen.

På Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet (KU) understreger lektor Marie Maegaard, at der ikke tidligere herhjemme har været gennemført så detaljeret en sprogundersøgelse.