Nye advarsler mod kolesterolmedicin

Bivirkningerne ved kolesterolmedicin er nu dokumenteret så slemme, at de amerikanske myndigheder advarer. Over en halv million danskere tager kolesterolmedicin.

(Foto: © Kristian Brasen, Scanpix)

Rettelse:

Efter henvendelser fra flere læsere har DR Nyheder valgt at opdatere artiklen med Hjerteforeningens forskningschef, Gunnar Gislasons, vurdering af kolesterolmedicins virkning og bivirkninger:

- Vi ved, at kolesterolsænkende medicin gavner folk, der har haft blodprop i hjertet eller har dokumenteret åreforkalkning. Det sænker risikoen for at udvikle deres hjertesygdom yderligere, det forebygger dødsfald, og det forebygger genindlæggelser på grund af hjertekarsygdomme. Det er meget veldokumenteret, at statiner virker, siger han.

- Den anden gruppe, som bør tage kolesterolsænkende medicin, bliver valgt ud fra deres kolesteroltal, blodtryk, køn, alder og om de er rygere/ikke-rygere. Og dem, som er i højrisikogruppen, vil få dokumenteret effekt af medicinen, siger han.

Meget veldokumenteret virkning

Gunnar Gislason siger også, at effekten er meget veldokumenteret.

- Medicinen sænker kolesteroltallet. Det reducerer åreforkalkning, forhindrer blodprop i hjertet, og reducerer risikoen for slagtilfælde.

Han fortæller, at Danmark har haft et markant fald i dødsfald, fordi lægerne er blevet så gode til at behandle med netop kolesterolsænkende medicin.

Omkring bivirkninger siger han, at ganske, ganske få kan opleve at få muskelsmerter, og ofte kan man sætte dosis ned eller skifte præparat til at undgå bivirkninger. Og at det i ekstremt sjældne tilfælde kan betyde, at smerterne er så alvorlige, at patienten ikke kan behandles med kolesterolsænkende medicin.

- Og så er der en meget lille forøget risiko for at udvikle diabetes. Men gevinsten ved medicinen er så meget større end den meget lille forøgede risiko, siger han.

Hvad angår depression og hukommelsestab

- Så er der slet og ret tale om myter, siger Gunnar Gislason.

*****

Bivirkningerne ved at indtage de såkaldter statiner, som er i kolesterolmedicin, er nu dokumenteret så slemme, at de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod dem.Det skriver New York Times.

Særligt psyken

Det er især psyken, herunder hukommelsen, som medicinen skulle have negativ indvirkning på. Men også diabetes og muskelsmerter er dokumenterede bivirkninger ved indtag af kolesterolmedicinen.

Resultaterne overrasker ikke danske læger som har været opmærksomme på faldgruberne ved koelsterolmedicinen noget tid.

Vidst det længe

Allerede for et år siden kaldte lægen Uffe Ravnskov kolesterolsænkende medicin skandaløs overfor DR:

- Effekten er så lille, at der skal meget store undersøgelser med tusindvis af personer til for at dokumentere en statistisk sikker effekt, siger lægen som har brugt mere end 20 år på at forske i kolesterolmedicin.

Flere undersøgelser

Han fremhævede allerede dengang, de omfattende bivirkninger, der kan komme i kølvandet på brugen af medicinen.

- De udsætter sig til gengæld for alvorlige bivirkninger, som kan være muskellidelser, lever- og nyreskader, impotens, kræft og svækkelse af de kognitive funktioner, det vil sige hukommelsestab, depression eller søvnbesvær.

Raske mennesker blev syge

I følge lægen viste en britisk undersøgelse allerede i 2010, at der er alvorlige problemer med kolesterolmedicinen. Undersøgelsen af 200.000 raske patienter, som fik statiner, viste således, at antallet af alvorlige bivirkninger var næsten dobbelt så højt, som det antal af hjerteinfarkter medicinen forebygger.