Nye advarsler mod kolesterolmedicin

Bivirkningerne ved kolesterolmedicin er nu dokumenteret så slemme, at de amerikanske myndigheder advarer. Over en halv million danskere tager kolesterolmedicin.

De amerikanske sundhedsmyndigheder fraråder nu kolesterolmedicin med statiner. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Bivirkningerne ved at indtage de såkaldter statiner, som er i kolesterolmedicin, er nu dokumenteret så slemme, at de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod dem.Det skriver New York Times.

Særligt psyken

Det er især psyken, herunder hukommelsen, som medicinen skulle have negativ indvirkning på. Men også diabetes og muskelsmerter er dokumenterede bivirkninger ved indtag af kolesterolmedicinen.

Resultaterne overrasker ikke danske læger som har været opmærksomme på faldgruberne ved koelsterolmedicinen noget tid.

Vidst det længe

Allerede for et år siden kaldte lægen Uffe Ravnskov kolesterolsænkende medicin skandaløs overfor DR:

- Effekten er så lille, at der skal meget store undersøgelser med tusindvis af personer til for at dokumentere en statistisk sikker effekt, siger lægen som har brugt mere end 20 år på at forske i kolesterolmedicin.

Flere undersøgelser

Han fremhævede allerede dengang, de omfattende bivirkninger, der kan komme i kølvandet på brugen af medicinen.

- De udsætter sig til gengæld for alvorlige bivirkninger, som kan være muskellidelser, lever- og nyreskader, impotens, kræft og svækkelse af de kognitive funktioner, det vil sige hukommelsestab, depression eller søvnbesvær.

Raske mennesker blev syge

I følge lægen viste en britisk undersøgelse allerede i 2010, at der er alvorlige problemer med kolesterolmedicinen. Undersøgelsen af 200.000 raske patienter, som fik statiner, viste således, at antallet af alvorlige bivirkninger var næsten dobbelt så højt, som det antal af hjerteinfarkter medicinen forebygger.

Facebook
Twitter