Nye ældreboliger skyder op: Pensionister betaler 900 millioner kroner mere i husleje

Kommuner har bygget mange nye og bedre ældreboliger, og det betyder højere husleje.

Grafik: Signe Heiredal, DR

Standarden på ældreboliger er røget i vejret. Der kommer stadig flere nye boliger med bedre plads og elevatorer, så de ældre nemmere kan bevæge sig rundt.

Det betyder i mange tilfælde højere husleje.

Faktisk har kommunerne bygget og istandsat så mange ældreboliger, at de i 2017 fik næsten 2,5 milliarder kroner i husleje. Det er 882 millioner kroner mere end i 2007, viser tal, der er renset for inflation, fra Danmarks Statistik.

For kommunerne drejer det sig om at være forberedt, når store årgange af ældre må flytte den sidste del af livet, fortæller Claus Mogensen, kontorchef for KL.

- Vi får flere og flere ældre, som har behov for pleje- og ældreboliger, siger han.

Når kommunerne får så mange ekstra kroner ekstra ind i husleje, skyldes det, at nyt og flot ofte koster mere end gammelt og slidt. Der er større krav til standarden i nyt byggeri, og det fordyrer byggerier, fortæller kontorchef Claus Mogensen.

Hvad får kommuner i husleje fra ældreboliger?

Trapper duer ikke med brækket hofte

Tove Irene Andreasen er 74 år og bor i Næstved i et lille rækkehus. Hun har tidligere brækket både højre og venstre hofte og overvejer, om hun skal flytte i ældrebolig. Hun er derfor glad for, at boligerne er blevet mere moderne - for særligt én ting går hende på.

- Det duer ikke med trapper. Nogle ældre tør ikke gå på dem. Jeg kender ældre, som bor steder, hvor man ikke kan komme rundt, og det ligner, jeg ved ikke hvad, siger Tove Irene Andreasen og oplever, at nyt byggeri ofte har elevator eller er i et plan.

Ældreboliger bliver større

Næstved byggede nye og dyrere plejeboliger

Netop Næstved, hvor Tove Irene Andreasen bor, er en af de kommuner, som har bygget nye plejecentre de seneste ti år. Tidligere var der fælles bad, men på de nye plejecentre er der mere plads i lejlighederne og store fællesarealer, så de ældre kan samles til højtider og fest.

Til gengæld får kommunen flere penge ind i husleje. Flere boliger koster mellem 8000-11.000 om måneden før boligydelse. Borgmester Carsten Rasmussen (S) mener, det er rigtigt at bygge nyt.

- De ældre har det faktisk meget godt og er glade for de arealer, der er. Tidligere var boligerne gammeldags, siger han.

Der er mange fordele ved de mange nye ældreboliger, fortæller Ældesagen.

- Det er en god ting, at der bliver bygget nye tidssvarende plejeboliger. Det er både godt for den ældre og personalet, siger Claus Blendstrup, chefkonsulent i Ældresagen, men peger samtidig på, at nye boliger betyder dyrere husleje for mange.

FacebookTwitter