Arrangører af private fester bør sikre, at alle gæster kan holde en meters afstand til hinanden, skriver Sundhedsstyrelsen i opdaterede anbefalinger.
Desuden bør værten sørge for håndsprit og overveje, om sang og dans i det hele taget skal være en del af festen.
Sådan lyder nogle af anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens vejledning for bryllupper, konfirmationer, fødselsdage og andre fester.
De er blevet opdateret i dag, efter at flere på det seneste er blevet smittet ved private sammenkomster. Blandt andet blev 30 personer forleden smittet til en fødselsdagsfest.
Her kan du danne dig et overblik over de nye anbefalinger:
Hold afstand: Én meter mellem gæster
Det anbefales, at man holder mindst en meters afstand mellem gæsterne - to meter til gæster, der er i risikogruppen. Således bør der som udgangspunkt være fire kvadratmeter til hver gæst.
- Afstand er det helt afgørende i forhold til at beskytte hinanden mod smitte, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Man bør også lufte hyppigt ud eller overveje, om man kan holde festen eller dele af den udendørs.
Husk god hygiejne
Gæsterne bør have adgang til håndvask og masser af sprit - altså den til hænderne. Det anbefales, at der er håndsprit ved indgangen til festen. Desuden bør dørhåndtag, gelændere og andet, der normalt berøres af flere, afmærkes, så gæsterne gøres opmærksomme på at benytte eksempelvis albuen.
Fælles håndklæder er en dårlig idé. I stedet anbefales papirservietter.
Overvej sang og dans
Værter bør overveje, om sang og dans skal være en del af festen, opfordrer Sundhedsstyrelsen.
- Det er vigtigt at tænke over, hvilke aktiviteter der skal foregå. Vi ved, at sang og dans øger smitterisikoen, så spørg dig selv, om du kan finde på nogle andre festaktiviteter eller rykke arrangementet udendørs, siger Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.
Skru ned for musikken
Det anbefales også, at man ikke har for høj musik til festen. Det får nemlig gæsterne til at rykke tættere sammen, og dermed øges riskoen for, at man smitter hinanden gennem udåndingsluften.
Pas på ved servering
Skal gæsterne dele bestik, når de eksempelvis skal tage fra et fad, eller når de står stæt ved en buffet, øges risikoen for smitte. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man anretter maden i portioner.
Man bør også undgå fællesskåle med snacks, chips eller slik.
Udpeg ædruvagter
Når alkoholen går ind, ryger samtidig evnen til at huske corona-forholdsreglerne. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man udpeger enkelte personer, der er ædru i løbet af festen. De kan hjælpe med en god afvikling af arrangementet.
Hold kontakt til gæsterne
Hvis en gæst efter festen er blevet smittet, er det vigtigt, at de andre deltagere bliver gjort opmærksomme på det.
- Derfor bør man som arrangør eller vært sikre sig, at man har kontaktoplysninger på alle deltagere, så man kan kontakte dem eller hjælpe myndighederne med efterfølgende kontaktopsporing, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.