Snart kan danske betjente både udskrive bøder, samle alt materiale fra et indbrud eller færdselsuheld og søge i alle politiets registre - direkte fra mobilen.
Rigspolitiet har nemlig udviklet en lang række applikationer, som i løbet af de næste to år skal gøre arbejdet lettere og mere mobilt for danske betjente.
- Det er et led i, at hver betjent og patruljebil skal kunne mange af de ting, som vi før skulle bruge vagtcentralen eller en fysisk politistation til. Det vil sige, at betjentene på gaden kan løse nogle opgaver via deres smartphone, som de ikke kan i dag, fortæller centerchef i Rigspolitiet Stine Mathiesen.
I hendes afdeling har man udviklet en 'søgeapp', som gør det muligt for politiet at søge efter personer eller køretøjer på tværs af politiets centrale registre direkte fra mobilen, og snart kommer en 'indbrudsapp' og 'færdselsuheldsapp', så man kan samle alt materiale fra en indbruds- og færdselssager ét sted og en 'bødeapp', så betjentene kan udskrive bøder elektronisk og ikke længere via blanketter.
- Så kan en betjent stå i en lejlighed med en borger for eksempel, lave nogle forespørgsler på de personer, der må være til stede uden at være afhængig af at komme i kontakt med vagtcentralen eller skulle løbe ned i sin bil for at søge i vores registre derfra.
Udvikles hen ad vejen
De nye mobile værktøjer bliver udviklet i små fleksible teams, hvor man kører i såkaldte "sprints" 14 dage ad gangen. Her udvikler holdene de forskellige apps, tester dem og sender dem ud til betjentene, der så afprøver app'en og giver feedback.
På den måde kan app'en så justeres for at sikre, at den hele tiden er relevant for de betjente på gaden, der i sidste ende bruger den.
- Det betyder for fremtidens betjente, at de i højere grad kan få information selvstændigt og lige nøjagtig på det tidspunkt, de har brug for det. For det tager kun 8-10 sekunder at få svar fra app'en, fortæller Stine Mathiesen
Hun fastslår samtidig, at borgerne derfor må vænne sig til, at politiet - ligesom skriveblokken - også har telefonen i hånden.
- Der er ingen tvivl om, at borgerne kommer til at se, at betjentene de i højere grad kigger på en smartphone. Og det er altså ikke fordi, de tjekker sms'er eller vejret - det er fordi, den bliver et værktøj for dem, fortæller Stine Mathiesen.
Sikkerhed i højsædet
Hos Rigspolitiet har de lige nu otte nye apps på vej til betjentene. Og selvom de nu får lettere adgang til vores persondata på gaden, forsikrer Stine Mathiesen om, at man hos politiet er meget opmærksom på at håndtere de personfølsomme oplysninger sikkert:
- Politiet har generelt en meget høj it-sikkerhed, og det er der selvfølgelig også omkring vores apps. De kræver særlige koder at tilgå, og vi har fra centralt hold mulighed for at slette og lukke ned for adgang til de her apps, hvis en telefon skulle blive væk eller stjålet, lyder det.
- Og det er klart, at apps løser ikke alt og kan ikke erstatte alle vores nuværende metoder i politiet. Der kan være situationer, hvor betjentene skal have øjnene på det, der sker i en given situation og ikke stå med øjnene på deres telefon. Men de kommer til at give et væsentligt løft, siger Stine Mathiesen.
I tre år har danskerne også haft adgang til app'en 'Politi'. Her kan borgere tippe politiet om alt fra ulovligt parkerede biler til spritbilister og tjekke stelnumre på cykler og biler. Det har givet flere tusinde henvendelser til politikredsene hvert år.