Nye beregninger: Blå landsbrugspakke strammer gødningsreglerne igen om få år

Mens landbruget jubler over udsigten til ny landbrugspakke, så viser nye beregninger, at gødningsskruen strammes om få år.

Landbruget jubler over en ny landbrugspakke, der forventes vedtaget i morgen. Men pakken vil stille skarpe krav til landbruget igen om blot få år. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Når den højre side af Folketinget i morgen ventes at vedtage regeringens landbrugspakke, så er der udsigt til jubel i store dele af det såkaldte 'landbrugsdanmark'.

Landbrugspakken indeholder flere tiltag, der lemper kravene til landmændene, og som vil føre til større udledning af kvælstof. Til gengæld vil man fra 2019 indføre en såkaldt målrettet regulering af kvælstofudledningen.

Men pakken lægger samtidig op til, at der allerede fra om tre år – i 2019 og fremover - genindføres en stor del af de begrænsninger, som landbruget ellers nu står til at slippe for.

Det viser nye beregninger, som DR Nyheder har fået indblik i.

Den såkaldte målrettede arealregulering, som regeringen har regnet ind i pakken for at få det grønne regnskab til at gå op, viser, at landbruget igen bliver mødt med skrappe krav til begrænsning af kvælstofudledning.

Store arealer skal tages ud af drift

Eksempelvis lægges der op til, at der skal gødes syv procent mindre på et areal svarende til næsten halvdelen af Danmarks landbrugsjord, for at det grønne regnskab skal gå op i 2021. Og på et areal svarende til Sjælland skal gødningen reduceres med hele 10 procent.

Desuden skal et landbrugsareal på størrelse med Samsø (11.600 hektar) helt tages ud af drift.

Ifølge Brian Jacobsen, der er seniorforsker ved Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet, så er det relativt hårde krav, der vil blive stillet til landbruget.

- Det er en relativt stor udfordring, man står over for. Det er jo ikke specielt sjovt for landmændene, når de lige har fået julegaven i landbrugspakken, siger han.

Landbruget ser det ikke som endeligt

Desuden forudsætter pakkens regnestykker, at der skal sås 'mellemafgrøder' og 'efterafgrøder' på store arealer (over 300.000 hektar). Det koster penge i form af udgifter til frø og dyrkningen.

Der er afsat 283 mio i 2021 til kompensation til landmændene for at leve op til de kvælstofreduktioner.

Spørger man Landbrug og Fødevarer, ser de mest denne del af landbrugspakken som et forhandlingsudspil.

- Det kan godt være, det ikke ender ved lige det antal tons - for det snakker vi jo stadig om, for vi har vores tvivl ved nogle af beregningerne, siger administrerende direktør Karen Hækkerup.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre til sagen.