Nye beviser udskyder afgørelse i Kundbysag

Anklagemyndigheden mener, at nævninge og dommere skal se nyfundne beviser, inden de tager stilling stil, om Kundbypigen er skyldig i forsøg på terror eller ej.

Efter både anklagers og forsvarers procedure - og dermed sidste indlæg i Kundbysagen - er nye beviser kommet frem. Foto: Scanpix. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Efter både anklagers og forsvarers procedure - og dermed sidste indlæg i Kundbysagen - er nye beviser i sidste øjeblik kommet frem.

Og de beviser skal retten se, før dommere og nævninge kan tage stilling til, om den 17-årige tiltalte - der i medierne har navnet Kundbypigen - er skyldig i forsøg på terrorisme. Det mener anklager i sagen, Kristian Kirk Petersen.

- Vi har fundet nogle nye beviser, og derfor har vi taget dette usædvanlige skridt, at vi beder om at bevisførelsen genoptages.

Retten kommer altså ikke i morgen kl. 09.30 til at afgøre, om de anser den 17-årige pige for at være skyldig eller ej, som det ellers var meningen. I stedet skal retten vurdere, om de nye beviser kan indgå i sagen eller ej.

- Det er noget, vi mener skal indgå i rettens vurdering af skyldsspørgsmålet. Hvis ikke vi mente, det var rigtigt vigtigt, ville vi ikke lave en så usædvanlig begæring. Og i morgen vil jeg redegøre for, hvorfor jeg mener, at det er så vigtigt, lyder det fra Kristian Kirk Petersen.

Anklageren vil ikke fortælle præcist, hvad det er for beviser, der er kommet frem i sagen. Men han fortæller, at de nye oplysninger er fremkommet i går - altså efter, at sagens bevisførelse ellers var afsluttet.

Forsvarer: Helt absurd

Normalt kan parterne i en retssag ikke længere komme med nye beviser eller nye begrundelser, når proceduren er afsluttet.

Derfor er det også meget usædvanligt, at anklageren beder retten tage stilling til, om han kan føre de nye beviser.

- Jeg har modtaget anklagerens begæring, og jeg protesterede, siger forsvarsadvokat for den 17-årige pige, Mette Grith Stage.

- Det er en absurd situation, som jeg ikke har været i før, men derudover ønsker jeg ikke at kommentere, førend i morgen tidlig i retten, hvor jeg skal procedere spørgsmålet.

Retsplejeloven giver dog retten mulighed for at beslutte at genoptage en afsluttet bevisførelse.

- Nævningene er sendt hjem fra voteringen og i morgen vil man så behandle anklagemyndighedens begæring, fortæller Mette Grith Stage.

Derfor bliver der altså ikke længere afsagt kendelse om skyld i morgen. Lige nu forventes der endelig dom med strafudmåling i sagen den 10. maj.

Facebook
Twitter