Nye bilbrande i Aarhus i nat: Mindst 90 gange er det sket i byen i år

I september var der adskillige bilbrande i både Århus og København, viser tal fra brandberedskaber.

Mindst 90 bilbrande er indtil videre brudt ud i området omkring Aarhus. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det er ikke helt ufarligt at have bilen parkeret i Danmarks største byer, der uge efter uge rammes af bilbrande.

I nat brød flere biler igen i brand i Aarhus.

Først på en parkeringsplads i Åbyhøj, hvor to biler fik større brandskader, og ud på natten gik endnu en brand ud over fire biler i boligområdet Fjældevænget i Aarhus V.

Ifølge Østjyllands Politi spredte begge brande sig fra én bil til flere. Ingen er kommet til skade.

Aarhus-området har generelt været plaget af bilbrande. Alene i september i år er Østjyllands Beredskab rykket ud til 13 brande. Til sammenligning rykkede det lokale beredskab ud til seks bilbrande i samme måned i 2018 og 2017.

Til trods for det store antal brande, mener politiinspektør ved Østjyllands Politi Michael Kjeldgaard, at det er for tidligt at komme med endeligt svar på, hvad brandene skyldes.

- Vi ser med meget stor alvor på de påsatte bilbrande, og derfor er vi også i fuld gang med en større koordineret efterforskning af de seneste ugers brande. Vi har forskellige hypoteser og spor, som vi forfølger, udtaler politiinspektøren i en pressemeddelelse.

Påsatte brande i Aarhus og København

Indtil videre har Aarhus-egnen haft mindst 90 bilbrande i 2019. Østjyllands Politi undersøger alle hændelser, men der er ifølge Jakob Christiansen ikke tegn på, at brandene har nogen særlig relation til bandemiljøet i byen.

- Vi har ingen indikationer om, at det skyldes bandekonflikt, siger han.

Også i København er der problemer med bilbrande, og ifølge Tim Simonsen, der er operationschef i Hovedstadens Beredskab, er brandene typisk påsat.

- Moderne biler brænder ikke af sig selv, siger operationschefen, der ikke længere er overrasket, når et opkald om bilbrande i Storkøbenhavn når beredskabet.

De første ni måneder af 2019 er Hovedstadens Beredskab rykket ud til mere end 200 bilbrande. Mestendels på Nørrebro, i Københavns Nordvest-kvarter og i Albertslund på Københavns Vestegn.

- Årsagerne kan være forskellige, men vi har set episoder med skyderier i kriminelle miljøer, hvor bilerne, der er benyttet i forbindelse med skyderierne, bliver brændt af, forklarer Brian Belling, leder for afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi.

DriveNow-biler i brand

Flere privatpersoner har mistet deres bil til brandene, men det rammer også firmaer som bybilskonceptet DriveNow.

I september brød tre af virksomhedens biler i brand, og sagen er endnu ikke opklaret, oplyser transportselskabet Arriva, der står bag driften af bilerne. De venter på politiets konklusion.

Arrivas kommunikationschef, Thomas Fog-Petersen, fortæller, at virksomheden ikke tidligere har oplevet bilbrande. Derfor mener han ikke, de kan skyldes en mekanisk fejl.

Antallet af bilbrande er ifølge operationschef Tim Simonsen ikke umiddelbart stigende i København. Virkeligheden er dog en anden i Aarhus, hvor politiet forsikrer om, at der er efterforskere på sagen.