Nye danskere til fest på Christiansborg: Nu er vi en del af samfundet

I dag fejrede nye danskere deres statsborgerskab.

Renhzing fra Burma er en af de 6.241 danskere, som fik statsborgerskab i 2015.

I dag var der inviteret til fest på Christiansborg. 6.241 gæster var inviteret, og det, som var udslagsgivende for, hvorvidt man stod på gæstelisten eller ej, var, om man fik tildelt dansk statsborgerskab i 2015.

Omkring 2.000 nye statsborgere var mødt op i Indre Slotsgård med ledsagere klokken 13. De blev budt velkommen af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), de sang ”Der er et yndigt land”, Dodo and the Dodos spillede, og så blev de inviteret indenfor i Folketingssalen.

En af gæsterne var Josephine Sioma. Hun er født i Zambia og har boet i Danmark i 11 år.

Foto: DR

- Det var en dejlig følelse at få statsborgerskab. Det betød rigtig meget for mig og for min familie. Det føles lidt som at gøre op med en social arv. Mine forældre er oprindeligt fra Angola, men flygtede til Zambia, hvor jeg blev født. Nu har jeg dansk statsborgerskab og kan stemme til folketingsvalg, siger hun.

En anden gæst er Raihad Amire. Hun er født i Afghanistan og har boet i Danmark i 17 år.

Foto: DR

- Jeg er meget glad, for nu har jeg papir på, at jeg er blevet en del af samfundet. Nu kan jeg kalde mig selv for dansker. Når man skal udfylde dokumenter og søge ind på noget, så skal man altid krydse af, om man er dansk statsborger eller ej – og så er det lidt irriterende ikke at være dansk statsborger, fortæller hun til DR Nyheder.

En tredje glad gæst er Gabriel Kipengele, som har boet i Danmark i 13 år. Han er oprindeligt fra Tanzania.

Foto: DR

- Jeg fik statsborgerskab på min fødselsdag sidste år, så det var en stor gave. Jeg følger meget med i politik, og nu kan jeg stemme. Der findes job, hvor man skal være dansk statsborger – hvis ikke man har det, så er man udelukket. Nu er jeg en del af samfundet, og det glæder mig, siger han.

  • Hvert år siden 2006 har Folketinget afholdt statsborgerskabsdag.

  • Formålet med statsborgerskabsdagen er at markere, at det er en vigtig og væsentlig begivenhed at få et dansk statsborgerskab og at vise, at der i Danmark er kort afstand mellem folketingsmedlemmerne og borgerne.

  • Dansk indfødsret – det, der i daglig tale ofte betegnes som dansk statsborgerskab – giver blandt andet ret til at stemme og stille op til folketingsvalg.