Nye dokumenter afslører: Derfor tøver politiet med at give bøder til store grupper

Rigspolitiet instruerer landets politibetjente til at beholde bødeblokken længst muligt i lommen.

De seneste dages solrige vejr skabte større forsamlinger flere steder i de store byer. Her er det Islands Brygge i København torsdag aften. Nye dokumenter viser, at bødeblokken kun er sidste udvej for politiet. (Foto: Foto: Byrd / Jacob Crawfurd)

Store dele af samfundet ligger stille for at stoppe spredningen af coronavirus.

Alligevel har det reelt få konsekvenser, hvis man bryder forbuddet mod større forsamlinger og eksempelvis forsamles mere end ti personer under åben himmel.

Som det var tilfældet flere steder i landet i denne uges solrige vejr.

Det viser en aktindsigt i Rigspolitiets såkaldte "actioncards", som forklarer, hvordan den enkelte betjent skal håndhæve bekendtgørelsen ude på gader og stræder.

Her lyder ordren, at bødeblokken kun skal op af lommen som en allersidste mulighed.

- Straf for overtrædelse vil dog som udgangspunkt kun være relevant, hvis lovliggørelse ikke kan opnås ved dialog og vejledning, skriver Rigspolitiet i vejledningen til betjentene.

I virkelighedens verden betyder det, at hvis betjentene opdager større forsamlinger, skal de i første omgang forsøge at "lovliggøre" forsamlingen med en løftet pegefinger.

- Lovliggørelse af arrangementet skal således forsøges opnået ved dialog med og vejledning af arrangør og deltagere, lyder instruktionen.

Overtrædelse bør give bødestraf

Ifølge bekendtgørelsen skal det straffes med en bøde på 2.500 kroner, hvis man bryder forsamlingsforbuddet. Men Rigspolitiets tolkning betyder, at det reelt er en gratis omgang at mødes i større grupper.

Det forklarer DR Nyheders retskorrespondent.

- Budskabet til dem, der bryder forbuddet er, at I må ikke, men det værste, der kan ske, er, at politiet beder jer splitte op i nogle mindre grupper, siger Trine Maria Ilsøe, der sammenligner det med, at man slipper med en advarsel, hvis man bliver stoppet for at køre for stærkt.

Udklip af Rigspolitiets nu forhenværende actioncard, der instruerer politibetjentene i at håndhæve coronakrisens forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer. Formuleringerne er nu skærpet, så bøde kommer før dialog og vejledning, oplyser Rigspolitiet.

De nye oplysninger kommer efter flere dage med godt vejr, hvor større menneskemængder stimlede sammen på solrige pletter i de større byer.

Det var blandt andet tilfældet på Islands Brygge i København, hvor talrige grupper festede og nød solen torsdag aften.

Mange af dem sad i mindre grupper på under 10 personer, men de sad så tæt, at det udgjorde en smitterisiko. Efter reglerne kan politiet i denne situation bede folk om at flytte sig - og hvis de ikke vil gøre det, så kan de udstede et påbud.

Det fik efterfølgende Statens Serum Institut til kontant at opfordre danskerne til fortsat at holde afstand.

- Vi risikerer, at en måneds indsats bliver tabt på gulvet, lød det fra Kåre Mølbak, faglig direktør hos Statens Serum Institut.

Flere steder i landet fik det solrige vejr mange til at glemme at holde afstand. Sådan så det ud på Islands Brygge i København torsdag agften. (Foto: (C) DR Nyheder)

Få bøder trods solrigt vejr

På trods af det, så blev bødeblokken i lommen på politiet, selv om de var talstærkt til stede flere steder.

Rigspolitiets instruktion til betjentene kan måske forklare, hvorfor der kun er blevet udskrevet ganske få bøder i løbet af de seneste dage.

For selv i situationer, hvor mere end 10 personer er forsamlet i samme gruppe, står der i vejledningen til betjentene, at dialog går forud for bøder.

Det er sket sideløbende med, at politiet har varslet et totalt, midlertidigt opholdsforbud på navngivne steder i 23 byer i hele landet.

- De har uddelt syv bøder den sidste uge, samtidig med de siger, at folk overtræder forbuddet. På den måde er signalet jo også til dem, der gør det, at der sker alligevel ikke noget, siger retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Den seneste advarsel om et totalt opholdsforbud betyder reelt, at det risikerer at få store konsekvenser for de borgere, der godt kan finde ud af at holde afstand til andre, forklarer hun.

Politiet: Vi ændrer retningslinjerne

Til DR Nyheder forklarer Københavns Politi, at man foretrækker at tale med folk, frem for at udskrive bøder.

- Hvis vi kan kommunikere med folk og få dem til at forstå budskabet, så vil vi hellere det, end vi vil give en bøde. Men vi er selvfølgelig parat til at give bøder, hvis ikke folk lytter til de ting, vi fortæller dem, siger vicepolitidirektør Jesper Bangsgaard.

Rigspolitiets kommunikationsdirektør forklarer, at man indledningsvis håndhævede forsamlingsforbuddet med "konduite og henstillinger".

- Senere skiftede vi spor og sagde, at hvedebrødsdagene var forbi. Der ville blive givet bøder, hvis folk var forsamlede i store grupper, siger Anders Frandsen.

Hvorfor er der kun blevet udstedt syv bøder i løbet af de seneste dage?

- Vi forsøger at være i dialog med folk, men giver de bøder, der er grundlag for. Det er en udfordring, at vi skal skelne mellem, hvornår folk er forsamlede i en eller flere grupper. Nu har vi så en mulighed for at udstede et opholdsforbud, der tager højde for det.

Risikerer det ikke at gå ud over de borgere, der godt kan finde ud af at holde afstand i det fri?

- Jo, derfor er henstillingen også, at borgerne i videst muligt omfang skal udvise fornuftig adfærd. Prøve at finde andre steder at være, end de såkaldte hotspots.

Hvorfor ikke bare give nogle flere bøder til dem, der ikke holder afstand?

- Vi udsteder de bøder, som vi kan. Vi holder os ikke tilbage fra at bruge bødeblokken. Men hvis vi har såkaldte hotspots, hvor der er mange mennesker forsamlet, så tager vi det alvorligt og vil også tage opholdsforbuddet i brug.

Er der anledning til at ændre formuleringen i Rigspolitiets actioncard?

- Som Rigspolitichefen har sagt tidligere i dag, så er vi i færd med at ændre retningslinjerne, så man kan forvente en mere konsekvent linje fremover. Politiets primære redskab er altid dialog, men efterkommer man ikke anvisningerne, så kommer bøden.

Hvorfor er det så vigtigt, vi holder afstand til andre mennesker? Få svaret i videoen her:

Artiklen er opdateret med præciseringer for, hvornår politiet udsteder påbud, bøder eller vælger dialogen.

Facebook
Twitter