Nye Facebook-regler skal skabe klarhed om bryster og terror

Efter kritik har Facebook opdateret sine retningslinjer for, hvad brugerne må dele.

Det er ifølge Facebooks opdaterede retningslinjer i orden at vise billeder af en ammende mor på sin væg. Men billeder af bare bryster bliver fjernet. (Foto: KAREN BLEIER © Scanix)

Er det i orden at poste et billede på sin Facebook-væg af en nybagt mor, der ammer sin baby?

Og må man gerne hylde et terrorangreb, selv om man aldrig selv kunne finde på at udføre et?

Det er nogle af de spørgsmål, som Facebook nu vil give de mange millioner brugere af det sociale medie klare svar på.

Derfor har Facebook valgt at opdatere de såkaldte fællesskabsregler for at gøre det mere klart for brugerne, hvad de rent faktisk må dele.

- Vi ændrer ikke vores konkrete retningslinjer og standarder. Men vi har hørt fra folk, at det kunne være brugbart med mere klarhed og flere konkrete eksempler. Det er det, vi gør med opdateringer, skriver Facebook på sin nyhedsside.

Ingen opbakning til terror

Som det er i dag, kan man anmelde andre Facebook-brugeres beskeder og billeder, hvis man mener, de eksempelvis er stødende eller provokerende.

Der er dog ingen garanti for, at de også bliver fjernet eller blokeret af Facebook.

- Vores fællesskab er karakteriseret ved mangfoldighed, og det indebærer, at du kan risikere at se indhold, som du ikke bryder dig om eller finder generende, uden at indholdet opfylder kriterierne for fjernelse eller blokering, står der på Facebooks retningslinjeside.

Men ifølge Monika Bicket, der er global chef for Facebooks indholdspolitik, har brugerne eksempelvis haft svært ved at tolke Facebooks retningslinjer i forhold til terrorisme.

- Nu gør vi det eksempelvis klart, at vi ikke blot afviser terrororganisationer og deres medlemmer fra vores fællesskab. Vi tillader heller ikke, at folk hylder eller støtter terrororganisationer, deres handlinger eller deres ledere. Det var noget, som vi ikke havde specificeret før, udtaler hun til britiske BBC.

Ingen bare balder

Derudover er retningslinjerne for nøgenhed også blevet mere specifikke.

Det er eksempelvis forbudt at dele billeder af bare balder og af kvinders bryster, hvor man kan se brystvorterne.

Det gælder også, hvis billederne er kreeret digitalt. Dog ikke, hvis der er tale om satirebilleder, eller hvis billederne skal bruges i undervisningsmæssige sammenhænge.

Grønt lys til ammende kvinder

Det er til gengæld altid tilladt at poste billeder af ammende kvinder, skriver BBC.

Derudover må kvinder, der har haft brystkræft, gerne vise billeder af deres ar, efter de er blevet opereret.

Facebook har desuden konkretiseret retningslinjerne i forhold til mobning og kriminalitet. Det er eksempelvis forbudt at poste videoklip af personer, der bliver udsat for fysisk mobning.

Facebook Nordic oplyser over for DR Nyheder, at de opdaterede retningslinjer vil gælde for alle Facebook-brugerne, uanset hvilket land de bor i.