Nye hackerangreb i Europa: Danske politikere bliver advaret om russisk cybertrussel

Partier og organisationer skal rustes bedre mod hackerangreb forud for folketingsvalget, siger Microsoft.

Der er en reel risiko for, at hackere fra fremmede magter vil forsøge at påvirke det kommende Folketingsvalg. (Foto: Anne Bæk © (arkivfoto) Scanpix)

It-virksomheden Microsoft har for nylig opsporet tre nye hackerangreb rettet mod større politiske organisationer i Europa, og det får nu firmaet til at advare danske politiske organisationer og partier.

Disse skal være bedre klædt på til at modstå eventuelle forsøg på at påvirke det kommende valg til Folketinget og Europaparlamentet.

- Vi opsporer hele tiden cyberangreb. Det nye er så, at det er rettet mod politiske organisationer. Vi ved allerede, at politiske processer er blevet påvirket op til valg i USA og senere Storbritannien, og nu kan vi se, at det rykker mod resten af Europa, siger Marianne Dahl, der administrerende direktør i Microsoft Danmark, til DR Nyheder.

Ifølge Microsoft fandt angrebene sted mellem september og december og ramte ansatte i de tre tænketanke German Council on Foreign Relations, European offices of Aspen Institute samt German Marshall Fund.

'Fancy Bear' står bag

Marianne Dahl fortæller, at det ene hackerangreb blandt andet blev udført af den russiske hackergruppe Strontium - der også er kendt som Fancy Bear eller ATP28, og som tidligere har ramt amerikanske politiske organisationer.

selvom ingen af de tre angreb var rettet mod Danmark, finder Microsoft det alligevel nødvendigt at opruste på sikkerheden herhjemme og i 11 andre europæiske lande.

Sidste år lancerede man beskyttelsesprogrammet 'Defending Democracy' efter hackeres forsøg på at påvirke blandt andet det amerikanske præsidentvalg, og nu bliver programmet derfor udvidet til også at gælde i Danmark, således at forsøg på hacking kan bremses.

- Vi tager proaktivt fat i de politiske tænketanke, ngo'er og partier i Danmark, og så håber vi, at vi undgår, at vores demokratiske processer bliver påvirket, siger Marianne Dahl.

Pia Kjærsgaard: Vi må ruste os før valget

I Folketinget er der en reel frygt for, at hackere vil forsøge at påvirke de kommende valg, som skal finde sted senest til sommer. Derfor er man løbende i dialog med både Forsvarets og Politiets Efterretningstjeneste, fortæller Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Derudover skal repræsentanter fra de forskellige partier mødes i den kommende tid for at finde fælles forebyggende løsninger.

- Vi ved også fra PET, at Rusland gennemfører målrettede påvirkningskampagner i Vesten og dermed også i Danmark, og der er en risiko for, at det kan ske ved de kommende Folketings- og Europaparlamentsvalg. Vi er nødt til at ruste os, siger Pia Kjærsgaard.

Center for Cybersikkerhed og Politiets Efterretningstjeneste har i denne måned afholdt to workshops for politikerne på Christiansborg i et forsøg på at forberede dem på de mulige cybertrusler ved valget.

Facebook
Twitter