Nye helikoptere er mere på værksted end i luften

Forsvarets nye redningshelikoptere af typen EH101 er så vedligeholdelseskrævende, at Flyvevåbnet kun tør regne med, at hver enkelt helikopter kan være til rådighed 40 procent af tiden.

Forsvaret har lagt planer for at øge antallet af redningshelikoptere fra otte til fjorten. (Foto: Inge Borggaard © Forsvaret)

Forsvarets nye redningshelikoptere af typen EH101 er så vedligeholdelseskrævende, at Flyvevåbnet kun tør regne med, at hver enkelt helikopter kan være til rådighed 40 procent af tiden. Resten må man regne med, den skal tilbringe på værksted.

MediaLinks:

Derfor har Forsvaret ifølge TV Avisens oplysninger lagt planer for at øge antallet af redningshelikoptere fra otte til fjorten.

Otte er ikke nok

De seks ekstra helikoptere var i forvejen indkøbt til en rolle som troppetransport i internationale missioner - men glider nu over i rollen som redningshelikopter.

Redningsberedskabet består i dag af en helikopter på døgnvagt i Ålborg, Skrydstrup og Tune, plus en i reserve. Desuden udstationeres en ekstra helikopter i Rønne, når vejrudsigterne for Østersøen er særligt dårlige.

Det beredskab har kunnet holdes med otte af de mere end 40 år gamle Sikorsky S61-helikoptere, men med EH101's høje krav til vedligehold tør Flyvevåbnet ikke tro på, at otte af den nye type er nok.

Gamle helikoptere fortsætter

Stabschef i Flyvertaktisk Kommando, Per Olsen, bekræfter og beklager over for DR Nyheder, at de nye helikoptere kun har en rådighedsgrad på 40 procent.

Samtidig oplyser han, at de over 40 år gamle S61-redningshelikoptere, som forlængst skulle være pensionerede, fortsætter i redningsberedskabet i to år endnu.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5331e1776187a2034cb258f6